Američka pita - Mmmmm, vrijedna pravljenja!

03.03.2017 12:06:01
Američka pita - Mmmmm, vrijedna pravljenja!

Meggle vam donosi recept za Američku pitu. Priprema je jednostavno, uživanje zagarantovano!

Meggle vam donosi recept za Američku pitu. Priprema je jednostavno, uživanje zagarantovano!

Tijesto

250 g maslaca; 300 g brašna; 1 kašika šećera; 1 kašičica soli i 100 ml ledeno hladne vode

Punjenje

2 šolje jagoda, isjeckanih; 2 šolje borovnica; 1 šolja kupina; 1 kašika soka od limuna; 225 g šećera; 3 kašike gustina i kockica maslaca

Kora

1 belance i 1-2 kašike smeđeg šećera

Priprema

Isjeckajte hladan maslac na kockice veličine 1 cm. Stavite u blender prosijano brašno, šećer, so i isjeckani maslac, i mješajte sve 15 sekundi. Zatim sipajte polako ledeno hladnu vodu dok mješate tijesto u blenderu, ne više od 30 sekundi. Brzo izvadite tijesto, podjelite ga na dva dijela, napravite disk od svakog dijela, veličine 10 cm. Uvijte u plastičnu foliju svaki posebno i stavite u frižider da odleži 1 sat.

Za to vreme isjeckajte jagode i pripremite bobičavo voće.

Pripremite okruglu, pliću staklenu posudu prečnika 24 cm. Namažite je maslacom. Ukoliko imate manju posudu, pripremite veći pleh na koji ćete je staviti prilikom pečenja, da sok od voća ne bi prskao po rerni. Zagrijte rernu na 205° C.

Pošto se tijesto ohladilo u frižideru, izvadite jedan disk tijesta i oklagijom ga razvucite na krug prečnika 30 cm. Da vam se tijesto ne bi zaljepilo za radnu površinu koristite brašno. Razvučeno tijesto stavite u stakleni sud u kome će se peći pita, prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.

Izvadite drugi komad tijesta iz frižidera i ravucite ga kao i predhodni (prečnika 30 cm). Tim komadom tijesta ćete pokriti pitu. Ukoliko želite da pojednostavite stvari ostavite tijesto kao što jeste. Pokrijte ih plastičnom folijom i vratite u frižider.

Za to vrijeme pomješajte pažljivo voće sa šećerom, gustinom i limunovim sokom.

Izvucite posudu sa tijestom iz frižidera i ubacite smjesu sa voćem. Isjeckajte male komadiće maslaca i stavite na površinu voća.

Zasjecite tijesto oštrim nožem u obliku krsta, po sredini. Tako će pita moći da “diše” tokom pečenja. Utiskivanjem viljuške po obodu pite “zaljepite” gornje i donje tijesto. Isjecite nožem višak tijesta.

Premažite koru bjelancetom i pospite šećerom.

Pecite pitu na 205° C nekih 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 175°C i pecite još 40-45 minuta. Ukoliko korica od pite počne da gori pokrijte je aluminijumskom folijom.

PODIJELI:
TAGOVI: američka pita meggle recept

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana