al
BH Telecom i Miralem Pjanić pokrovitelji dva apartmana u Roditeljskoj kući

Filantropi

BH Telecom i Miralem Pjanić pokrovitelji dva apartmana u Roditeljskoj kući

05.09.2018 13:02:44 / Izvor: Akta.ba

Kompanija BH Telecom dočekala je ovogodišnji rođendan u Roditeljskoj kući s kojom sarađuju od 2003. godine. Povodom 15 godina saradnje Mirsad Zaimović, generalni direktor kompanije BH Telecoma i direktor Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka FBiH" Fikret Kubat potpisali su danas u Sarajevu ugovore o pokroviteljstvu dva apartmana u Roditeljskoj kući na Jezeru, gdje za vrijeme liječenja borave djeca oboljela od malignih oboljenja zajedno sa članovima porodice.

Pokroviteljstvo se odnosi na period od tri godine, i za svaku godinu iznosi po 10.000 KM.

Kako su u Roditeljskoj kući apartmani tematski uređeni i imaju svoje nazive, BH Telecom i Miralem Pjanić, zaštitno lice kompanije, odabrali su apartman za svoje pokroviteljstvo pod nazivom "Visibaba" koji simoblično najavljuje rađanje još čvršćeg prijateljstva i bezuslovne podrške. 

Osnovna sindikalna organizacija Generalne direkcije BH Telecoma i radnici BH Telecoma su odabrali apartman pod nazivom "Kućica" koji simbolizuje brigu društvene zajednice, krov koji štiti djecu oboljelu od raka i njihove porodice.

Ugovor o pokroviteljstvu podrazumijeva finansiranje rada tih apartmana, a odnosi se na period od tri godine. 

Kubat ističe da je upravo septembar mjesec podizanja nivoa svijesti o dječijem kanceru, zbog čega su gosti Roditeljske kuće danas nosili 'zlatne vrpce'.

"Ova kuća djeci i njihovim roditeljima nudi nadu i sve je ono što im je potrebno i sve je puno lakše uz prijatelje kakav je BH Telecom, Miralem Pjanić, radnici BH Telecoma, sindikat", naglasio je on, dodajući da su ponosni na činjenicu da je BH Telecom uz njih od samog osnivanja. 

Današnjim događajem BH Telecom obilježio je godišnjicu te kompanije, kao i suradnje s Udruženjem i Roditeljskom kućom, a po riječima generalnog direktora Mirsada Zaimovića nastavit će biti 'skromni u uspjehu'.

"U ovakvom ambijentu zaista nije potrebno puno govoriti, pogotovo kada je s nama zvijezda poput Miralema Pjanića. On posjeduje posjeduje posebnu ljudsku vrlinu, a to je skromnost, pa smo zato odlučili da se tako i ponašamo na Dan BH Telecoma. Umjesto velikih proslava, ovaj dan kao i prošle godine obilježavamo sa ovim najhrabrijim i najsnažnijim ljudima među nama", istakao je Zaimović. 

"Teško mi je govoriti svaki put kada dođem u jednu ovakvu ustanova, jer je teško skriti emocije. Sa mnom je danas i moj kolega Emir Jerlagić, ispred radnika BH Telecoma, koji je najzaslužniji u pokretanju jedne ovakve inicijative. Ponosan sam što mogu reći da se ovom projektu odazvao veliki broj naših radnika koji će i dalje pomagati najmlađima. Nadamo se da će naši mali heroji izboriti svoju najveću bitku u životu, a mi radnici BH Telecoma uvijek ćemo biti uz njih", istakao je Imer Gaši, predsjednik Sindikata Generalne direkcije BH Telecom.

Nogometaš Miralem Pjanić smatra da inicijative poput ove doprinose podizanju nivoa svijesti javnosti za dobrobit oboljele djece te je iskazao podršku djeci i roditeljima u borbi za ozdravljenje.  

"Časti mi je biti dio ove priče i nadam se da će ovakav projekat podići svijest građana u BiH", dodajući da će projekat podržavati i u budućnosti. 

Djeca koja su ranije bili stanovnici "Roditeljske kuće" pripremila su prigodne poklone za bh. reprezentativca koje su sami izradili, a na jednom od crteža napisano je "Miraleme, hvala što si mi prijatelj". Sve je krunisano tortom s motivima koji asociraju na današnje pokrovitelje.

Podsjetimo, roditeljska kuća na Jezeru izgrađena je uz pomoć prijatelja djece oboljele od raka, a pruža kontinuirani smještaj za oboljelu djecu i uže članove njihovih obitelji koji ne žive u Sarajevu. U objektu trenutno ima deset apartmana koji su tematski opremljeni. Udruženje 'Srca za djecu koja boluju od raka u FBiH' dosad je, kroz projekt "Prijatelji Roditeljske kuće", osiguralo pokrovitelje za sedam apartmana. Rezervirana su, kažu, pokroviteljstva i preostala tri apartmana. 

Osim smještaja, u kući su za njih osigurane osnovne životne i higijenske namirnice, psihosocijalna pomoć i podrška. U kući trenutno borave četiri porodice, a dosad ih je boravilo više od stotinu.                     

  S.B.          

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi