al

Predstavljamo

Kompanija REHAU je razvila sistem za kontrolu vode u domaćinstvima (Foto)

14.01.2020 08:29:19 / Izvor: Akta.ba

Neispravna slavina, spoj na instalaciji koji je procurio ili u najgorem slučaju pucanje vodovodnih cijevi - nekontrolisano isticanje vode može veoma brzo prerasti u veliki problem. Pri tome se često dešava da voda curi na oku nevidljivim mjestima što se najčešće kasno primjeti a nastala šteta je uvijek veoma skupa za sanaciju.

Da bi se protiv ovog rizika nešto aktivno poduzelo, kompanija REHAU je razvila sistem za kontrolu vode u domaćinstvima - RE.GUARD. Kao što ime sugerira, uređaj čuva ili nadzire glavnu vodovodnu cijev i korisnika odmah obavještava čim dođe do nekih promjena.

Upravljačka jedinica ugrađuje se direktno na glavnoj vodovodnoj cijevi. Za mjerenje protoka vode, Rehau koristi ultrazvučnu tehnologiju koja izbjegava nepotrebne gubitke pritiska. Uređaj upoređuje utvrđene vrijednosti s ranije definiranim graničnim vrijednostima i na taj način otkriva puknuće cijevi i kapljičasto curenje. Ako se curenje detektuje, glavni vodovod se isključuje tj. zatvara, čime se sprečava dalje nekontrolisano isticanje vode.

RE.Guard komunicira sa Gateway-om putem otvorenog radio-standarda Z-Wave i zato ima veliki domet i bezbjedno povezivanje unutar objekta, uključujući i povezivanje iz podruma.

Dodatni RE.GUARD detektori vode mogu se bežično integrirati u sistem, koji se, na primjer, mogu postaviti u blizini perilice rublja ili perilice posuđa. U hitnim slučajevima voda se također odmah isključuje.

Upravljanje se vrši jednostavno putem RE.GUARD aplikacije sa vašeg telefona, tableta i sl.

Zbog svog oblika i funkcionalnosti, RE.GUARD je nagrađen nagradom Red Dot Design 2019 i nagradom Plus X za "najbolji proizvod godine 2019".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo