Uz pomoć Općine Velika Kladuša tri porodice beru plodove svog teškog rada

Filantropi

Uz pomoć Općine Velika Kladuša tri porodice beru plodove svog teškog rada

Sezona berbe u kasno ljeto i potražnja za njihovim domaćim proizvodima je olakšala živote ove tri porodice.

30.09.2019 10:07:24 / Izvor: Akta.ba

Evropska unija, World Vision, UDAS i Općina Velika Kladuša, su podržali 10 porodica preživjelih od mina u partnerskim opštinama u proizvodnji povrća.

Sezona je berbe paradajza u sjevernoj Bosni i Hercegovini. Trud se isplatio za tri porodice koje su uzgajale povrće u plastenicima koje su dobili kroz projekat "Integrirana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH", koji je finansirala Evropska unija i Općina Velika Kladuša. Već mjesec dana prodaju papriku i paradajz, a tokom proljeća uzgajali su i prodavali sadnice i zelenu salatu. Za neke od njih je zarada od plasteničke prozivodnje jednaka ukupnom godišnjem iznosu invalidnine.

Slikovito je brežuljkasto selo Podzvizd u općini Velika Kladuša u kojima žive porodice Omeragić i Hušidić. Međutim, kako porodice potvrđuju, vrlo je teško uzgajati paradajz izvan plastenika. Jutarnja magla i rosa, zajedno s visokim podnevim suncem, oštećuju plodove biljaka.

"Pokušali smo uzgajati povrće na otvorenom i zasijali smo barem dvostruko veću površinu od plastenika, međutim prinos je bio mnogo manji", kaže Mirsad.

Mirsad i Šaban su komšije i obojica su stradali od mina u toku rata kao djeca. Mirsad Omeragić je stradao u blizini porodične kuće u području koje u to vrijeme nije bilo obilježeno kao minski sumnjivo područje. Iako je to područje nakon rata deminirano, Mirsad nerado ide tamo jer još uvijek osjeća strah da su neke od mina prisutne.

Nakon 13 operativnih zahvata u periodu od 6 mjeseci, Mirsad je krenuo putem oporavka. Oženio se, on i supruga podigli su dvoje djece, kćerku koja sada ima 15 godina i sina od 19 godina.

"Ponosni smo na svoju djecu, dobro se ponašaju i zaista smo zahvalni", kaže Mirsad. Njegov ponos je vidljiv dok objašnjava da se njihova kćerka brine o kući, a da je njihov sin zadužen za travnjak, ostavljajući roditeljima vrijeme da se brinu o domaćim životinjama i plasteniku.

Manji dio proizvoda iz plastenika porodica Omeragić koristi za vlastite potrebe, a veći dio prodaje.

"Ljudi dolaze ovdje i pitaju za proizvode, i mi smo uspjeli prodati mnogo", kaže Mirsad.

Općina Velika Kladuša je na sjeveru zemlje, na granici s Hrvatskom, što ovdašnje proizvođače povrća  čini dostupnim za zainteresovane kupce iz susjedne države.

"Čovjek iz Hrvatske kupio je od nas paradajz i papriku u vrijednosti od 100 maraka", kaže Šaban, glava porodice Hušidić.

Četiri člana porodice Hušidić, dvije kćeri i roditelji, popodnevni odmor provode na terasi ispred svoje kuće, kušajući paradajz koji su ubrali. Njihovo najmlađe dijete, trogodišnji sin, spava u kući. Starija kćerka i otac Šaban uživaju u paradajzu u rustikalnom stilu, sa samo malo soli.

Šaban procjenjuje da su od proizvoda koje su prodavali od jula zaradili 1.300 KM, a nadaju se da će zaraditi još toliko do kraja sezone.

"Zadovoljan sam zaradom, posebno imajući u vidu da je ovo prva godina da uzgajamo povrće u plasteniku", kaže Šaban.

Šaban je povrijeđen u minskom incidentu 1994. godine, kada je imao samo 15 godina. Te iste godine izgubio je oca i brata, što je njegov oporavak učinilo još kompleksnijim. Šaban ima status civilne žrtve rata i prima invalidninu u iznosu do 200 KM, što je bio jedini izvor prihoda za porodicu. Zahvaljujući podršci kroz projekat,  porodica je prodajom povrća iz plastenika u ovoj sezoni udvostručila porodični prihod.

"Moja invalidnina se potroši na račune. Zato držimo stoku i radimo druge sitne poslove. Ovaj dodatni prihod pomoći će nam da platimo školski pribor, odjeću za djecu i prevoz u školu", kaže Šaban.

Porodica Okanović još je jedna u općini Velika Kladuša koja je dobila poljoprivrednu opremu, plastenik sa sistemom za navodnjavanje i motokopačicu. Glava porodice Dragan, preživjeli od mine, proveo je cijelu proljetnu i ljetnu sezonu obrađujući zemljište i uzgajajući povrće. Njegov prvi proizvod bile su sadnice i uspio je sve prodati. Sada je sezona paprike i paradajza i vidljivo je kako je Dragan ponosan na svoj rad – veliki štampani natpis ispred njegove porodične kuće najavljuje "proizvod za prodaju" ovdje.

Sezona berbe u kasno ljeto i potražnja za njihovim domaćim proizvodima je olakšala živote ove tri porodice. Njihov naporan rad omogućio im je jesenju pripremu djece za školu i domaćinstva za zimu, i vratio im mir.

Evropska unija, World Vision, UDAS i Općina Velika Kladuša, su podržali 10 porodica preživjelih od mina u partnerskim opštinama u proizvodnji povrća. Ovo je samo jedna od aktivnosti dvogodišnjeg projekta "Integrirana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH" čiji je cilj da obezbjedi socio-ekonomsko osnaživanje i integraciju žrtava mina i njihovih porodica u 11 opština ugroženih minama u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi