al

Filantropi

Završeni besplatni ljekarski pregledi za djecu migrante i izbjeglice

25.01.2019 15:13:40 / Izvor: Akta.ba

Oko stotinjak djece migranata i izbjeglica smještenih na nekoliko lokacija u Bosni i Hercegovini obavilo je ljekarske preglede, čime je ispunjen jedan od glavnih preduslova za njihovo uključivanje u obrazovni sistem. U saradnji sa Domom Zdravlja Mostar i Domovima zdravlja Ilidža, sistematski ljekarski pregledi su pruženi djeci koja sa porodicama borave u House for All na Ilidži i djecu u Izbjegličkom kampu „Salakovac“. Sistematski pregledi su besplatni za djecu migrante i izbjeglice, a pregledano je ukupno 82 djece, čije je zdravstveno stanje zadovoljavajuće. Djeci koja borave u Prihvatnom centru “Ušivak” u Hadžićima osigurat će se besplatni sistematski pregledi tokom sljedeće sedmice.

Uz finansijsku podršku Evropske unije, u decembru 2018. godine World Vision BiH je u saradnji sa UNICEF-om, pokrenuo niz aktivnosti u cilju uključivanja djece migranata i izbjeglica u obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini. World Vision BiH odlučan je nastaviti raditi, u saradnji sa lokalnim partnerima i drugim medjunarodnim organizacijama na poboljšanju uslova života za djecu migrante i izbjeglice, kao i njihove porodice.

Stvaranje preduslova za uključivanje djece u obrazovni sistem u BiH dio je projekta “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” kojeg finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om.

PODIJELI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi