Garaža u Starom Gradu će se graditi po modelu javno-privatnog partnerstva

27.01.2017. 09:35 / Izvor: Akta.ba
Garaža u Starom Gradu će se graditi po modelu javno-privatnog partnerstva

Garaža bi se gradila prekoputa Vijećnice, u ulici Avdage Šahinagića.

Općina Stari Grad je prva općina u Kantonu Sarajevo koja će iskoristiti pogodnosti Zakona o javno-privatnom partnerstvu za razvoj infrastrukture.

Kako je saopćeno, na današnjoj sjednici Vijeća Općine odlučeno je da će se na taj način graditi podzemne garaže prekoputa Vijećnice.

U okviru zakonskih rješenja koja nude pozitivni propisi, načelnik se opredijelio da pristupi realizaciji projekta "Izgradnja javne podzemne garaže sa višenamjenskim trgom u ulici Šahinagića" po modelu javno-privatnog partnerstva po proceduri propisanoj Zakonom o javno-privatnom partnerstvu. Općinski načelnik je donio Odluku o opredijeljenosti za uspostavljanje javno-privatnog partnerstva, a Vijeće je danas jednoglasno prihvatilo, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Radi se o investiciji vrijednoj više od šest miliona KM.

Irfan Čengić, vijećnik SDP-a BiH i dopredsjedavajući Vijeća Stari Grad je kazao da će u skladu sa spomenutom odlukom o izgradnji garaže putem javno-privatnog partnerstva privatni investitori izgraditi garažu koja će biti na usluzi građanima, a ostati u vlasništvu Općine.

"Uz to Općina će također ostvarivati dodatne prihode, koje će moći ulagati u daljnji razvoj infrastrukture. Na dobitku je i privatni investitor i Općina, a najveću korist ostvaruju građani kojima je prijeko potreban parking prostor na ovom lokalitetu", dodao je Čengić.

Poručio je da je javno-privatno partnerstvo velika prilika za našu državu da brže realizuje izgradnju autoputa i druge infrastrukturne projekte od kojih će građani imati direktnu korist.

Prije usvajanja ovog prijedloga održana je prezentacija studije opravdanosti koju je izradio institut IPSA, te data obrazloženja o projektu. Naredni korak je raspisivanje pokretanja procedure putem komisije koja je pri Vladi Kantona Sarajevo.

Uslijedit će i javni poziv za izbor privatnog partnera čiji je sadržaj jasno definisan zakonom i daje jednak tretman svima. Naglašeno je da će Općina tražiti najpovoljnije rješenje u smislu budućeg odnosa sa privatnim partnerom i raspodjele dobiti, a u konačnici objekat će ostati u vlasništvu Općine Stari Grad.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije