Investicija vrijedna 17 milona KM: Izgradnja vrelovoda Tuzla-Živinice

08.12.2015. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Investicija vrijedna 17 milona KM: Izgradnja vrelovoda Tuzla-Živinice

Prvi značajan korak u izgradnji magistralnog vrelovoda od Termoelektrane Tuzla do Živinica, čime bi se jezgro ovog grada konačno toplificiralo, poduzet je jučer potpisivanjem sporazuma između ove općine i Elektroprivrede BiH piše RTVTK. Vrijednost projekta iznosi skoro 17 miliona KM a dužina vrelovoda je oko 12 kilometara.

Prvi značajan korak u izgradnji magistralnog vrelovoda od Termoelektrane Tuzla do Živinica, čime bi se jezgro ovog grada konačno toplificiralo, poduzet je jučer potpisivanjem sporazuma između ove općine i Elektroprivrede BiH piše RTVTK. Vrijednost projekta iznosi skoro 17 miliona KM a dužina vrelovoda je oko 12 kilometara. Planirano je da se projekat završi u naredne tri godine.

U Živinicama je krenuo projekat toplificiranja jezgra ovog grada, vrelovodom koji će na svom putu od tuzlanske termoelektrane proći kroz Ljubače i Husino. Zbog toga je načelnik Živinica najavio i sastanaka sa gradonačelnikom Tuzle kako bi razgovarali o ovoj trasi. No, prvi i najvažniji korak je poduzet, potpisivanje sporazuma sa Elektroprivredom, kojim će se regulisati prava i obaveze te definisati rokovi izgradnje. U Elektroprivredi su naglasili da je njihovom politikom definisano toplificiranje gradova smještenih u blizini teremoelektrane.

"Jako nam je važno da smo se konačno dogovorili da toplificiramo i grad Živinice zbog njegove veličine, naseljenosti u jezgru grada  i mislim da je ovo jedan od značajnih datuma u razvoju Elektroprivrede na ovim prostorima. To je naša obaveza prema standardima Eu da, gdje god se proizvodi električna energija da se zajedno proizvodi i toplinska energija, tako popravljamo ekonomiju i ekologiju", kazao je Bajazit Jašarević, v.d direktora Elektroprivrede BiH.

Općini Živinice je preostalo još dosta posla u ovom skupom i složenom projektu. Sekundarna mreža u toplificiranju je obaveza općine dok će se za primarni vod potpisati drugi ugovor sa Elektroprivredom.

"Izgradnjom ovog projekta, stavićemo ad akta velike kotlovnice što će poboljšati život građana na području naše općine. I ovo je projekat koji će  kao rezultat imati nova upošljavanja. Mi smo već započeli izgradnju sekundarne mreže, što je naša obaveza i mislim da ćemo u predviđenom roku završiti taj dio posla. Za to su potrebna velika finansijska sredstva ali imamo prijedloge kako to riješiti u narednom periodu", objasnio nam je načelnik Živinica, Asim Aljić.

U općini Živinice ističu da cijena grijanja neće biti veća od onih u Tuzli ali da će se o tome više znati, kada se završi izgradnja vrelovoda, nakon čega će cijene biti nadležnost preduzeća koje bude gazdovalo nad grijanjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije