U izgradnju novih energetskih objekata planirana ulaganja od 11,5 mlrd. KM

28.04.2017. 14:20 / Izvor: Akta.ba
U izgradnju novih energetskih objekata planirana ulaganja od 11,5 mlrd. KM

Paralelno s HE Dabar se može graditi druga faza HE Dubrovnik što je u fazi pregovora.

Republika Srpska do 2030. planira u energetski sektor uložiti oko 11,5 milijardi KM i to prije svega u izgradnju novih energetskih objekata, koristeći i termo i hidroenergiju, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić na današnjem panelu u sklopu Jahorina ekonomskog foruma 2017. 

Ističe da što se tiče strukture iz termo energije dobivaju oko 66 posto električne energije, dok ostatak dolazi iz obnovljivih izvora.

Dodaje da se u narednim godinama planiraju fokusirati na maksimalno korištenje hidropotencijala kroz izgradnju novih energetskih objekata na tokovima Drine, ali i Vrbasa, koji su do sada u maloj mjeri iskorišteni.

''Naredne godine pokrenut ćemo ciklus investiranja u ovaj dio rijeka, kao i rijeke Bosna koja ima potencijal za izgradnju hidroelektrana. Nastavljamo također, izgradnju na projektu Gornji horizonti s još dvije hidroelektrane'', naveo je Đokić.

Dodaje da svake godine imaju rast u sektoru energetike, a ove godine očekuju rast od 6,3 posto te viškove energije od 47 posto koji će biti plasirani na strana tržišta.

''Trenutno gradimo 14 malih hidroelektrana, nekoliko objekata na solarnu energiju, te objekat na biomasu. To će značajno poboljati našu energetsku bilancu'', naveo je on.

Blagoje Šupić iz Elektroprivrede RS navodi da su početkom 2006. donesene pogrešne odluke vezane za investicije u gradnju hidroelektrana i to bez sagledavanja studija i boniteta onih koji su dobili koncesije. Rezultat toga je, navodi. da danas postoja slaba dinamika izgradnje hidrocentrala. Osim toga, lošim smatra odluku da Elektorprivreda ne može sudjelovati u toj aktivnosti što je svojevrsna omča oko vrata za njih.

Što se tiče aktualnih projekata navodi da je u odmakloj fazi gradnja HE Dabar, koja je jedna od tri hidorelektrane u sklopu projekta Gornji horizonti.

''Paralelno s HE Dabar se može graditi druga faza HE Dubrovnik što je u fazi pregovora. U HE Dabar je uloženo do 51 milijuna KM, a dogovorena je izgradnja dovodnog tunela čija gradnja će trajati 4,5 godine što će  koštati 120 milijuna KM. Radovi u tom dijelu su u toku'', navodi Šupić.

Dodaje da su još dva kapitalnija projekta vezana za HE Dabar-izgradnja mašinske hale i brane. "U tom dijelu su svi dokumenti prikupljeni i u tijeku su pregovori. S ovim bi se kompletirale sve aktivnosti za izgradnju ove hidroelektrane koja će koštati 350 milijuna KM", ističe Šupić.

Navodi da je drugi projekt Buk bijela, vrijedan 370 milijuna KM, a prema njegovim riječima, za vjetroelektranu je planirano oko 130 milijuna KM i čeka se još potpisivanje ugovor asa Kfw-om, a radi se i na HE Bočac, objektu vrijednosti oko 35 milijuna KM.

Izvršni direktor Elektroprenosa BiH Cvjetko Žepinić najavio je u idućih deset godina u obnavljanje elektromreže u BiH oko 700 milijuna KM.

Istaknuo je da je prenosna mreža u BiH dovoljno razvijena da prihvati proizvedenu električni energiju, i sada i u budućnosti.

"Mreža odlično finkcionira i unutar BiH, ali i prema zemljama u okruženju", naveo je Žepinić.

Potpredsjednik EFT grupe Zoran Ivković rekao je da je oko 550 miliona eura uloženo u TE Stanari, ističući veliku podršku Vlade Republike Srpske u vezi sa realizacijom ovog strateškog projekta.

Član Uprave i partner za konsalting kompanije PwC Hrvatska Dejan Ljuština upozorio je na konstantni pad cijene električne energije, kao posljedicu ponude i potražnje na tržištu, ali i izostanka realnog gospodarskog rasta.

Naveo je da će uloga obnovljivih izvora energije u svim elektroenergetskim sektorima svih ozbiljnih država sve veća te da će tu oblasti u budućnosti bili laške pronalaziti sredtva za financiranje.

Podsjetimo, dvodnevni poslovni skup "Jahorina ekonomski forum 2017." završen je danas, a njegov cilj je bio vođenje dijaloga o temi unapređenja gospodarskog ambijenta Republike Srpske, ali i cijele BiH.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije