Izlazak iz krize: Sarajevski Zrak počeo pozitivno poslovati

07.08.2017. 14:03 / Izvor: indikator.ba
Izlazak iz krize: Sarajevski Zrak počeo pozitivno poslovati

Kompanija, koja je u 51-odstotnom Federacije BiH, počela je pozitivno poslovati i ostvarivati dobit. 

Društvo Zrak d.d. Sarajevo, iz kojeg su u proteklim godinama uglavnom dolazile vijesti o teškoćama i problemima, počelo je izlaziti iz krize, izvještava Indikator.ba. 

Kompanija, koja je u 51-odstotnom Federacije BiH, počela je pozitivno poslovati i ostvarivati dobit. 

U 2016. godini, društvo je ostvarilo neto dobit od 66.700 KM, nakon što je godinu ranije imalo negativan finansijski rezultat od 980 hiljada KM. 

Ohrabrujuće je da se obim poslovnih aktivnosti povećao budući da su poslovni prihodi udvostručeni, sa 1,69 mil. KM u 2015. na 3,47 mil. KM u prošloj godini, dok je broj uposlenih povećan sa 95 na 122. 

Mjere konsolidacije koje se već neko vrijeme provode u ovom društvu u kojem su se godinama problemi gomilali, očito daju rezultate, te se ova kompanija pridužuje drugim subjektima iz (sve uspješnije) oblasti namjenske industrije na koje se može računati. 

Na Skupštini dioničara, koja je održana 3. avgusta, konstatovan je napredak u poslovanju društva, te je odlučeno da ostvarena dobit u prošloj godini ostane neraspoređena. 

Društvo sa 21.12.2016. ima 2,8 miliona nepokrivenog gubitka iz prethodnih godina, te će za potpun preokret u poslovanju u narednom periodu jedan od zadataka biti i njegovo saniranje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital