HNK naručio izradu strategije razvoja: Potencijali tek trebaju postati turistički proizvod

13.10.2010. 12:28 / Izvor: eKapija.ba
HNK naručio izradu strategije razvoja: Potencijali tek trebaju postati turistički proizvod

Hercegovačko-neretvanski kanton raspolaže izuzetnim prirodnim bogatstvima i atraktivnom kulturno-historijskom baštinom, no turizam na ovom području danas ostvaruje daleko manje ekonomske efekte nego što je to realno moguće. Tu činjenicu nedavno je potvrdila i Vlada ovog kantona, te poduzela prvi korak ka stvaranju konkurentnije turističke ponude u svim lokacijama, od Konjica do Neuma.

Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoline HNK potpisalo je ugovor o izradi Strategije razvoja turizma HNK koja treba da pruži analizu i odredi razvojnu viziju turističkih potencijala. Ovaj odgovorni posao povjeren je konzorciju kojeg čine kompanije ENOVA d.o.o. Sarajevo, IGH d.o.o. Mostar i Bosna–S d.o.o Sarajevo.

Kada je u pitanju izrada strategije turizma, prepoznavanje potrošačkih trendova, fragmentacija tržišta, globalizacija, nove tehnologije, vertikalne, horizontalne i dijagonalne integracije, zabrinutost za društvo i okoliš su pitanja koja se neminovno nameću i na koja mi možemo adekvatno dogovoriti, ističe predstavnica konzorcija i izvršna direktorica firme ENOVA Lejla Tabaković.

ENOVA je inače jedna od vodećih domaćih kompanija u oblasti pružanja specijalističkih konsultantskih usluga.

"Neosporna je činjenica da Hercegovačko-neretvanski kanton, kao i cijela Bosna i Hercegovina, obiluje kulturno-historijskim naslijeđem i prirodnim bogatstvima, te je u skladu s tim izuzetno bogata turističkim potencijalima. Međutim, moramo biti svjesni da potencijal ne znači i turistički proizvod. Uloga Strategije je da dâ objektivnu analizu i reviziju turističkih potencijala, zatim odredi razvoj i viziju, kao i strateške ciljeve razvoja ove grane privrede na području ovog Kantona, te predloži mjere koje će se sistemski provoditi", kazala je Tabaković za eKapiju.

Cilj Strategije razvoja turizma HNK jeste da definiše i oblikuje turistički proizvod i da ponudi osnove za njegov razvoj, iskorištenost i dobrobit za privredu i društvo, nakon čega bi trebala biti prezentirana na domaćem, ali i globalnom turističkom tržištu.

Zadatak konzorcija je stvaranje platforme da se turistički potencijali pretvore u realne mogućnosti za ekonomski razvoj Kantona.

"Dosada fragmentarno iskorišteni potencijali, turističke destinacije kao što su Međugorje i Mostar – Stari most, treba preobraziti u turistički proizvod; strateške, polazne tačke, koje će omogućiti razvoj turizma u skladu s principom lokomotive", navodi Tabaković.

ENOVA iza sebe ima niz uspješno realizovanih projekata iz oblasti razvoja okolišno prihvatljivog turizma, održivog upravljanja prirodnim resursima, zaštite okoliša, održive energije i poslovnog savjetovanja. Neki od projekata su "Master plan razvoja turizma Općine Srebrenik", "Master plan razvoja turizma za zaštićeno područje Nacionalnog parka Una", dokument "Razvoj turizma, očuvanje prirodnih vrijednosti i kulturno-historijskih spomenika na području općina Vareš i Kakanj (s posebnim osvrtom na stavljanje kraljevskog grada Bobovac u kontekst turističke ponude)".

"Dokumenti koje razvijamo ne predstavljaju `mrtvo slovo na papiru` nego da isti nude realnu podlogu za primjenu, te društveni i ekonomski razvoj", kaže Tabaković.

Ona ističe da je ENOVA radni kolektiv tim vizionara, inspirisan budućnošću, koji se s pravom ponosi prosjekom od 28 godina, a koji vlastiti poriv da uvede sasvim novi koncept i pristup izradi strateških dokumenata u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, iskazuje prijavom na ovaj i slične pozive; izradom upečatljive metodologije i ponude.

"Dokazujemo da jedna domaća kompanija, može i zna, te da ima komparativnu prednost u odnosu na sve ostale – ljudski kapital", poručuje ona.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti