EU

Rumunjska uvodi superimunitet za političare

14.12.2013. 11:21 / Izvor: eKapija.ba
Rumunjska uvodi superimunitet za političare

Rumunjski parlament usvojio je zakon koji će visokim državnim dužnosnicima, parlamentarcima i odvjetnicima omogućiti "superimunitet" od progona za korupciju, otvoreno prekršivši europske i međunarodne sporazume.

Rumunjski parlament usvojio je zakon koji će visokim državnim dužnosnicima, parlamentarcima i odvjetnicima omogućiti "superimunitet" od progona za korupciju, otvoreno prekršivši europske i međunarodne sporazume, saopćavaju europski mediji, prenosi HRT.

Amandmani na kazneni zakon, izglasovani bez parlamentarne rasprave, navode da predsjednik države, senatori, zastupnici donjeg doma, kao i odvjetnici više nisu "javni dužnosnici". To znači da više ne moraju odgovarati za zloporabu ovlasti, korupciju, sukobe interesa i druga kaznena djela povezana s korupcijom. Oni koji su za to već osuđeni, mogli bi biti oslobođeni ako zakon stupi na snagu.

Budući da su mnogi ministri ujedno parlamentarni zastupnici i odvjetnici, novi imunitet odnosi se i na članove vlade. Isto tako, gradonačelnici i drugi lokalni dužnosnici više neće morati odgovarati za sukobe interesa.

Rumunjski predsjednik Traian Basescu, koji još mora potpisati zakon, obećao je da će ga vratiti parlamentu. No to može učiniti samo jednom, a parlament nije obvezan uvažiti njegov prigovor. Ta promjena znači da smo se vratili deset godina unatrag, ocijenio je, prenosi EUobserver.

U Rumunjskoj je do sada zbog korupcije osuđeno ili se sudi 28 članova parlamenta. Uz to, više od stotinu gradonačelnika i njihovih zamjenika na sudu je zbog dodjele javnih ugovora obitelji i prijateljima ili sličnih djela, po podacima rumunjskog tužiteljstva. To nije prvi put da se rumunjski zastupnici nastoje zaštititi od kaznenog progona. U ljeto prošle godine, promjene kojima se željelo ograničiti ovlasti ustavnog suda bile su politički motivirane jer su državne institucije vodile politički rat između predsjednika desnog centra i premijera lijevog centra. Slučaj je završio neuspjelim pokušajem opoziva predsjednika.

Glasnogovornik Europske komisije Mark Gray upozorio je da će se neočekivana odluka rumunjskog parlamenta naći u idućem izvješću o vladavini prava u zemlji u siječnju, prenosi France Presse.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU