EU

Europskoj uniji Južni tok nije prioritet

10.04.2014. 12:24 / Izvor: croenergo.eu
Europskoj uniji Južni tok nije prioritet

Britanski "The Telegraph" prekjučer je objavio da je Europska unija nadomak odluke o zamrzavanju plana okončanja izgradnje plinovoda "Južni tok", vrijednog 50 milijardi dolara.

Europska unija ne razmatra zaustavljanje Južnoga toka, ali izgradnja ovog plinovoda nije prioritet, rečeno je Tanjugu u Europskoj komisiji u Bruxellesu.

"Komisija podržava izgradnju svakog plinovoda pod uvjetom da se gradi po europskim standardima", izjavila je za Tanjug Sabine Berger, zamjenica povjerenika za energetiku Günthera Oettingera.

Ona je odbila komentirati navode britanskog "The Telegraph"-a da je predsjednik Europske komisije José Manuel Durão Barroso tijekom nedavne posjete Bugarskoj najavio zamrzavanje projekta Južni tok. "Mi nikada ne komentiramo medijske izvještaje o privatnim razgovorima europskih dužnosnika", navela je Berger.

Berger je, međutim, ukazala da izgradnja Južnoga toka trenutno nije prioritet za Europsku uniju. "Naš prioritet je pronaći nove zemlje izvoznike plina kako bismo potaknuti diversifikaciju opskrbe", istaknula je Berger.

U razgovoru za Tanjug rekla je da se sa Rusijom na nivou radnih grupa još vode pregovori o tome da se bilateralni ugovori o izgradnji Južnoga toka koje je sa Gaspromom potpisalo šest članica EU usklade sa europskim propisima. "Naravno, mora se uzeti u obzir i širi kontekst odnosa EU sa Rusijom", rekla je Berger.

U Bruxellesu se neslužbeno može čuti da će sljedećih nekoliko dana biti od ključne važnosti za te odnose, a najviše ovisi od toga hoće li Rusija, nakon pripajanja Krima pokušati anektirati i regiju Donjecka, koja je u ponedjeljak proglasila nezavisnost od Ukrajine.

Europski savjet je prošlog mjeseca upozorio Rusiju da joj slijede sveobuhvatne ekonomske sankcije ako ne poduzmu korake ka deeskalaciji ukrajinske krize.

Te sankcije bi, kako Tanjug neslužbeno doznaje iz briselskih diplomatskih izvora, lako mogle obuhvatiti i Gasprom, što bi indirektno ugrozilo i izgradnju Južnoga toka.

Kako je prekjučer najavila visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, šefovi diplomacija zemalja članica će o eventualnim novim mjerama prema Rusiji raspravljati u ponedjeljak, 14. travnja u Luxembourgu.

Britanski "The Telegraph" prekjučer je objavio da je Europska unija nadomak odluke o zamrzavanju plana okončanja izgradnje plinovoda "Južni tok", vrijednog 50 milijardi dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU