EU

EU: Juncker će ove sedmice objaviti raspodjelu resora

08.09.2014. 12:37 / Izvor: Fena
EU: Juncker će ove sedmice objaviti raspodjelu resora

Izabrani predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ove će sedmice objaviti raspodjelu resora među povjerenicima čiji je popis objavio krajem prošle nedjelje, a Opća uprava za regionalnu politiku organizira konferenciju o kohezijskoj politici.

Izabrani predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ove će sedmice objaviti raspodjelu resora među povjerenicima čiji je popis objavio krajem prošle nedjelje, a Opća uprava za regionalnu politiku organizira konferenciju o kohezijskoj politici.

Juncker bi u utorak ili srijedu trebao objaviti koje će resore dobiti predloženi povjerenici. U 28-članoj Komisiji sada su samo dva mjesta poznata - ono predsjednika Junckera i mjesto visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku na koju je imenovana Federica Mogherini.

Ko će od preostalih 26 članova Komisija obavljati koju dužnost predmet je brojnih nagađanja posljednjih dana u Bruxellesu, objavljivane su razne tablice s raspodjelom resora, ali je nemoguće utvrditi njihovu pouzdanost. U Junckerovu okruženju ističu da ništa nije definitivno dok se ne objavi službeni popis i kažu da je njegova ekipa do sada izradila 50-ak nacrta o tome kako će izgledati buduća Komisija.

Nakon što Juncker objavi raspodjelu resora, svi povjerenici moraju proći saslušanje u nadležnim odborima. Saslušanja su predviđena u razdoblju od 22. do 30. septembra, a u slučaju poteškoća s pojedinim kandidatima, moguć je drugi krug saslušanja od 13. do 15. oktobra.

Evropski parlament bi o cijeloj Komisiji trebao glasati na plenarnoj sjednici od 20. do 23. oktobra.

U ponedjeljak i utorak u Bruxellesu se održava konferencija na visokom nivou o kohezijskoj politici EU-a. Tema je investicije u zapošljavanje i rast; promviranje rasta i dobrog upravljanja.

Konferenciju će otvoriti povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn. Forum se održava u trenutku kada se zaključuju zadnji partnerski sporazumi, operativni programi, ključni dokumenti za korištenja evropskih fondova.

Povjerenik Hahn će u ponedjeljak bilateralno razgovorati s potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Brankom Grčićem.

Komisija će u četvrtak objaviti godišnje izvještaje o stanju industrijske konkuretnosti država članica i EU-a kao cjeline.

U petak se sastaju ministri finansija zemalja članica euro-zone na kojem će biti riječi o ekonomskoj situaciji u zemljama koje dijele zajedničku valutu i o posljednjem posjetu "trojke" Grčkoj.

U Evropskom parlamentu, Odbor za vanjsku politiku raspravljat će i glasati o planu da se ubrza ratifikacija sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, a o stanju u toj zemlji raspravljat će u pododboru za obranu i sigurnost, prenosi Hina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU