U lipnju smanjena proizvodnja u građevinskom sektoru Europske unije

20.08.2019. 13:17 / Izvor: Fena
U lipnju smanjena proizvodnja u građevinskom sektoru Europske unije

Najveća smanjenja registrirana su u Slovačkoj i to -2,1 posto, Velikoj Britaniji -2 posto, Švedskoj -0,9 posto.

Sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru Europske unije smanjena je za 0,3 posto u lipnju ove godine u odnosu na prethodni mjesec svibanj, u kojem je također zabilježena za 0,4 posto manja proizvodnja u odnosu na prethodni mjesec.

Sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru eurozone stagnirala je u lipnju u odnosu na svibanj, dok je u svibnju proizvodnja bila manja za 0,5 posto, izvijestio je EUROSTAT, statistički ured Europske unije.

Dok je u segmentu i visokogradnje i niskogradnje u Europskoj uniji proizvodnja smanjena za 0,2 odnosno 0,5 posto, na području zemalja eurozone porast niskogradnje od 0,3 posto je donekle neutralizirao smanjenje u području visokogradnje od 0,5 posto.

Na godišnjoj razini je proizvodnja u građevinskom sektoru porasla u lipnju za 0,6 posto u Europskoj uniji i za 1,0 posto u eurozoni, a rast je zabilježen u i u visokogradnji i u niskogradnji.

Pri tom je visokogradnja rasla za 0,5 posto u EU i 1,5 posto u eurozoni a niskogradnja za 1,4 posto u Uniji i 0,8 posto u zemljama eurozone.

Najveći rast građevinske proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen je u Rumunjskoj, i to 23,3 posto, Mađarskoj 20,2 posto i Sloveniji 5,5 posto.

Najveća smanjenja registrirana su u Slovačkoj i to -2,1 posto, Velikoj Britaniji -2 posto, Švedskoj -0,9 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU