RAZARAJUĆE AKTIVNOSTI

Evropski parlament predložio da se ekocid uvrsti u krivično pravo EU

03.04.2023. 10:21 / Izvor: Agencije
eu

Posljedice ljudskih aktivnosti, kao što su izlivanje nafte, zagađenje i pretjerana eksploatacija resursa, narušavaju stanje planete.

Posljedice ljudskih aktivnosti, kao što su izlivanje nafte, zagađenje i pretjerana eksploatacija resursa, narušavaju stanje planete. Takve razarajuće aktivnosti uskoro bi u Evropskoj uniji (EU) mogle da budu proglašene kažnjivim krivičnim djelom.

Godine 1999. naftni tanker kompanije Total nasukao se na obalama Bretanje. Izlilo se više od 30 hiljada tona goriva koje je dijelove Atlantskog okeana obojilo u crno. To je bila jedna od najgorih ekoloških katastrofa u Francuskoj koja je skrenula pažnju Evropske unije (EU) na ekocid, što u doslovnom prijevodu znači ubijanje životne sredine, prenosi portal Klima101.

Skoro 25 godina nakon tog nemilog događaja, Evropski parlament usvojio je prijedlog da se ekocid uvrsti u Direktivu o zaštiti životne sredine kroz krivično pravo. U novom prijedlogu poslanika, predstavljenom prošle sedmice, uključena je zakonska definicija ekocida i relevantnih pojmova.

"Situacija na polju životne sredine na našoj planeti je više nego kritična. Neophodno je novo zakonsko doba", izjavila je poslanica Zelenih Mari Tusan, dodajući da ekocid predstavlja revolucionarno pravno sredstvo od suštinske važnosti za zaštitu životne sredine.

Ako se taj nivo ambicioznosti zadrži i tokom predstojećih pregovora sa članicama i Evropskom komisijom, države će morati da priznaju ekocid u okviru svojih nacionalnih zakonodavstava.

Prema nacrtu Evropskog parlamenta, ozbiljna šteta nanijeta kvalitetu zraka, zemljišta ili vode, biodiverzitetu, ekosistemskim uslugama ili funkcionisanju, životinjama ili biljkama treba da se posmatra kao zločin posebne težine.

Prestupnici, bilo da su u pitanju kompanije ili pojedinci, bili bi sankcionisani u skladu sa pravnim sistemima članica, a sankcije mogu da budu novčane ili zatvorske.

Aktivisti su pozdravili moguće dodavanje ekocida na listu kažnjivih krivičnih dela u EU. Smatraju da će se donošenje zakona o ekocidu preliti i na druge zemlje, kao i da će tako otvoriti put da ekocid postane za izmjenu Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda. Cilj aktivista je da se ekocid prepozna kao peti međunarodni zločin pored četiri postojeća – genocid, zločini protiv čovječnosti, ratni zločini i zločin protiv mira (agresija).

"Kao što je to bio slučaj 1945. sa genocidom i zločinima protiv čovječnosti, globalna zajednica danas se suočava sa novom prijetnjom: surovom i široko rasprostranjenom ili dugotrajnom štetom za životnu sredinu koja izlazi iz postojećih zakonskih obaveza i odgovara konceptu ekocida koji nastaje", kazao je advokat i pisac, profesor Filipe Sends, dodajući da je ovo najznačajniji prvi korak zato što EU nastoji da predvodi region i čitav svijet ka boljoj budućnosti životne sredine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU