EU upozorava: Zbog visokih depozita rizik od pranja novca

EU / EKONOMIJA

EU upozorava: Zbog visokih depozita rizik od pranja novca

19.03.2019. 09:28 / Izvor: Nezavisne novine

Visok udio stranih depozita mogao bi biti pokazatelj rizika pranja novca i trebalo bi da se smanji u državama koje ih ne prate na odgovarajući način, rekli su funkcioneri Evropske unije, budući da se blok bori s nizom finansijskih skandala u svojim bankama.

Takozvani nerezidentni depoziti bili su vrlo visoki u zemljama poput Letonije, Malte ili Kipra, koje su bile najviše izložene nedavnim optužbama za pranje novca. Spustili su se nakon što su počele krivične istrage, pokazuju podaci Evropske centralne banke.

Evropske države trebalo bi da prate tokove stranih depozita, izjavio je komesar za finansijske usluge Valdis Dombrovskis.

"Ako ti mehanizmi praćenja nisu dovoljno jaki, jedan od načina za rješavanje toga je smanjenje udjela depozita nerezidenata, tako da se smanje novčani tokovi.", rekao je bivši premijer Letonije.

Vlasti ove zemlje bile su među najglasnijima u Evropi u upozoravanju na rizike koje predstavljaju strani depoziti, nakon optužbi da su se bavile nedopuštenim transakcijama ruskog novca rušenjem ABLV, tada treće najveće baltičke banke.

Nakon skandala, Riga je odredila prag od pet odsto za strane depozite, koji su bili dosegli oko polovine svih depozita u bankama ubrzo nakon što je Letonija 2014. ušla u euro.

Većina zemalja eurozone smanjila je svoj udio stranih depozita u drugoj polovini prošle godine, s tim da je trend započeo odmah nakon što su istražioci u julu prošle godine otvorili istragu protiv Danske banke zbog navodnog pranja novca u svom estonskom ogranku koji je u centru jednog od najvećih skandala s pranjem novca.

Devizni depoziti u bankama u eurozoni pali su u decembru na 1,1 trilion eura (939,4 milijarde funti), što je pad od 12 odsto u odnosu na juni 2018. godine.

U Luksemburgu, Irskoj, Finskoj i Portugalu inostrani depoziti su se povećali. Luksemburg ima najveći udio u eurozoni, s više od 17 odsto depozita u bankama koje pripadaju kompanijama ili pojedincima s prebivalištima izvan bloka 63 milijarde eura, što je oko polovina od iznosa depozita pohranjenih u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU