Projekt SEA-R: Unaprijeđenje energetske efikasnosti u Adriatic regiji

05.07.2013. 10:12 / Izvor: eKapija.ba
Projekt SEA-R: Unaprijeđenje energetske efikasnosti u Adriatic regiji

Projektom je planirana postavka energetskog demo info pointa (EDIP)u prostoru Staklenca, park Petar Kočić u Banja Luci na kojem se mogu naći razne informacije o OIE), energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine.

Kroz IPA projekt "Sustainable Energy in the Adriatic Regions: Knowledge to Invest", koji bi trebao završiti do kraja studenog/novembra ove godine, urađeno je dosta na promoviranju ulaganja znanja u održive i konkurentne energetske modele, u smislu unapređenja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u jadranskoj regiji. 

Radi se o projektu ukupne vrijednosti od 1.960.000 eura. Jedan od partnera u ovom prekograničnom projektu je LIR Evolucija iz Banja Luke iz koje nam kažu da su što se tiče tehničkih aktivnosti trenutno u fazi izbora izvođača radova za postavljanje fotonaponskih panela na krov fiskulturne sale Elektrotehničke škole u Banja Luci.

Planirana je i postavka energetskog demo info pointa (EDIP)u prostoru Staklenca, park Petar Kočić u Banja Luci, što podrazumijeva postavku samostojećeg touch-screen računara na kojem se mogu naći razne informacije o obnovljivim izvorima energije (OIE), energetskoj efikasnosti (EE) i zaštiti životne sredine.

"U sklopu projektnih aktivnosti dosta se radi na informiranju šire javnosti, tako da je u svibnju/maju ove godine održana trodnevna manifestacija Road Show, u sklopu koje je održana konferencija organizirana uz podršku Grada Banja Luka koji i sufinancira projekt. Održan je i seminar sa temama OIE i EE za učenike Gimnazije i Elektrotehničke škole, a planirana su jos dva seminara za relevantne korisnike projekta kao i jedna konferencija u Trebinju", kaže nam Medina Garić, projekt menadžer SEA-R-a.

LIR Evolucija je BiH partner na projektu zajedno sa vodećim partnerom – Opština Pesaro (Italija), i ostalim partnerima: Privredna i industrijska komora Tirana (Albanija), CENTURIA ROMAGNA INNOVATION AGENCY(Italija), Provincija Ferrara (Italija), Regionalni razvojni centar Koper( Slovenija), IRENA- Istarska Regionalna Energetska Agencija (Hrvatska) i uz podršku associatesa:Istarska regija (Hrvatska), Opština Cesena (Italija) i Europski centar za obnovljivu energiju Gussing LTD (Austrija).

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU