EU dogovorila "mehanizam ugljika" za industrijski uvoz

13.12.2022. 10:09 / Izvor: Agencije
emisija ugljika

Zemlje članice EU najavile su u utorak usvajanje mehanizma koji bi doveo industrijski uvoz iz bloka pod ekološke standarde naplaćivanjem emisija ugljika povezanih s njihovom proizvodnjom.

Zemlje članice EU najavile su u utorak usvajanje mehanizma koji bi doveo industrijski uvoz iz bloka pod ekološke standarde naplaćivanjem emisija ugljika povezanih s njihovom proizvodnjom.

Poznat kao “Mehanizam za prilagodbu granica ugljika” (CBAM), sporazum će pokriti industrijski uvoz iz 27 zemalja članica regionalnog bloka, ciljajući prvo na proizvode koji najviše zagađuju.

"CBAM će biti ključni stup evropske klimatske politike", izjavio je Mohammed Chahim, poslanik Evropskog parlamenta iz Holandije, u saopćenju koje je objavio parlament.

"To je jedan od rijetkih mehanizama koje imamo da potaknemo naše trgovinske partnere da dekarboniziraju svoju proizvodnu industriju", kazao je.

Dodao je da će to omogućiti EU da "primijeni princip 'zagađivač plaća' na našu industriju".

Sporazum će u početku pokrivati niz specifičnih proizvoda u sektorima s intenzivnim ugljikom, uključujući čelik, cement, gnojiva, aluminij, električnu energiju i vodik, saopćilo je Evropsko vijeće.

Indirektne emisije bi također bile uključene u uredbu, dodaje se.

To znači da će u praksi uvoznik morati da deklarira emisije koje su direktno povezane s proizvodnim procesom, a ukoliko one prelaze evropski standard, pribavit će „emisioni certifikat“ po cijeni CO2 u Evropskoj uniji.

Ako u zemlji izvoznici postoji tržište ugljika, ono će platiti samo razliku.

Prema privremenom sporazumu koji su zemlje članice sklopile u utorak, u oktobru 2023. počinje testni period za sporazum, tokom kojeg će kompanije uvoznice morati prijaviti svoje obaveze u pogledu emisije ugljika, prenosi AFP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU