ODLUČAN POTEZ

Novi plan Evropske unije: Zamrznuta ruska imovina za kupovinu vojne opreme Ukrajini

29.02.2024. 12:04 / Izvor: Politico
EU

Amerika vrši pritisak da se sva imovina zaplijeni i preda Ukrajini.

EU bi trebala iskoristiti dobit od preko 200 milijardi dolara zamrznute ruske imovine za finansiranje ratnih potreba Ukrajine, izjavila je jučer predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija se, podsjeća Politico, već dugo zalaže za korištenje te dobiti.

Amerika pak vrši pritisak da se sva imovina zaplijeni i preda Ukrajini, ali neke zemlje EU strahuju da bi takav potez mogao izazvati previranja na finansijskim tržištima.

Ovo je prvi put da je Von der Leyen predložila korištenje zarade ostvarene tom imovinom za kupnju streljiva za Ukrajinu.

"Vrijeme je za početak razgovora o korištenju dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu", rekla je zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Krajem januara zemlje članice pristale su preseliti prihode od ruske imobilizirane imovine u Evropi na poseban račun, a sada se drže u briselskom depozitoriju Euroclearu.

"Pogledamo li oko sebe, jasno je da više nema prostora za bilo kakve iluzije. Putin je iskoristio mirovne dividende za pripremu za rat", rekla je Von der Leyen u svom govoru na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Istakla je da se Evropa mora hitno probuditi jer je puno toga na kocki "naša sloboda i prosperitet i moramo početi djelovati u skladu s tim".

Očekuje se da će Komisija predložiti plan korištenja dobiti za potporu Ukrajini sredinom marta, rekla su dva dužnosnika za Politico, govoreći pod uvjetom da ostanu anonimni. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU