Postignut dogovor

EU se složila oko strožijih pravila: Za neopreznu vožnju u drugoj zemlji sada jače kazne

14.03.2024. 10:52 / Izvor: Fena
EU

Komisija dobila zadatak izraditi internetski portal s popisom pravila, mogućnostima žalbe i pripadajućih novčanih kazni.

Neoprezna vožnja u drugoj zemlji sada se može strožije kazniti, nakon što je EU postigla dogovor kojim se osigurava bolja saradnja među državama članicama u prekograničnim istragama saobraćajnih prekršaja.

Kako bi se spriječila nesmotrena vožnja u inostranstvu, popis prekršaja koje su počinili vozači nerezidenti - prebrza vožnja, vožnja pod uticajem alkohola ili nezaustavljanje na crvenom svjetlu - proširen je tako da uključuje opasno parkiranje i preticanje, prelazak na punoj liniji i sudar i bijeg.

"Dopustiti stranim registrovanim vozačima da se izvuku sa saobraćajnim prekršajima je nepošteno i čini naše ceste manje sigurnima. Sjajno je što EU ne samo da proširuje raspon prekršaja koji se mogu goniti preko granica, već i poboljšava izglede za plaćanje kazni", rekla je Ellen Townsend, direktorica politike Evropskog vijeća za sigurnost saobraćaja (ETSC), javlja Belga.

S oko 40 posto prekograničnih prekršaja koji trenutno prolaze nekažnjeno, zastupnici Evropskog parlamenta osigurali su strožije postupke uzajamne pomoći između zemalja EU-a i obavezu pomoći u pronalaženju osobe odgovorne za prekršaj u saobraćaju.

Sporazum obavezuje zemlje EU da na takve zahtjeve odgovore bez nepotrebnog odgađanja i u roku od dva mjeseca od prikupljanja potrebnih informacija.

Osim toga, nakon što vlasti zemlje u kojoj je prekršaj počinjen zatraže podatke o vozaču, država prebivališta prekršitelja može preuzeti naplatu prometnih kazni, pod uslovom da je kazna veća od 70 eura i nije isplaćena nakon što su iscrpljena sva pravna sredstva.

Kako bi se povećala transparentnost i olakšala provedba novih pravila, Komisija je dobila zadatak izraditi internetski portal s popisom pravila, mogućnostima žalbe i pripadajućih novčanih kazni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU