Evropski parlament odbacio rezoluciju o reproduktivnom zdravlju

11.12.2013. 10:36 / Izvor: Fena
Evropski parlament odbacio rezoluciju o reproduktivnom zdravlju

U prijedlogu rezolucije koju je Odbor prihvatio na temelju izvještaja zastupnice Estrele, između ostalog se tražilo da se osiguraju "temeljne slobode ženama, djevojkama i parovima da odlučuju o svom seksualnom i reproduktivnom životu, uključujući hoće li i kada rađati djecu"

Zastupnici Evropskog parlamenta odbacili su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu neobvezujuću rezoluciju u kojoj se pozivalo na cjeloviti polni odgoj u školama i pravo na legalan pobačaj i prihvatili alternativni tekst koji je predložila Evropska narodna stranka u kojoj se navodi da je polno i reproduktivno zdravlje i s tim povezana prava u nadležnosti država članica, a ne Evropske unije.

Prijedlog rezolucije koji je pripremila portugalska zastupnica Edite Estrela (socijalisti i demokrati) trebao se naći na glasanju još na oktobarskoj plenarnoj sjednici, ali su to tada zastupnici odbili i vratili ga matičnom Odboru za ženska prava i ravnopravnost polova.

U prijedlogu rezolucije koju je Odbor prihvatio na temelju izvještaja zastupnice Estrele, a koji je odbačen na plenarnoj sjednici, između ostalog se tražilo da se osiguraju "temeljne slobode ženama, djevojkama i parovima da odlučuju o svom seksualnom i reproduktivnom životu, uključujući hoće li i kada rađati djecu", da im se osigura pravo na obrazovanje i zapošljavanje.

U tom tekstu stoji preporuka da se "kao ljudsko pravo i stvar javnog zdravlja osigura visokokvalitetna usluga za pobačaj, koji treba biti legalan, siguran i dostupan svima u javno-zdravstvenom sistemu zemalja članica, uključujući i nerezidente, koji često traže te uslugu u drugim zemljama zbog restriktivnih zakona o abortusu u zemlji njihova porijekla te kako bi se izbjegli nelegalni abortusi koji ozbiljno ugrožavaju fizičko i mentalno zdravlje žena".

U prijedlogu se kaže da mogućnost da se ima manje djece, s većim vremenskim razmacima između dva poroda, može osigurati obiteljima da više investiraju u obrazovanje i zdravlje svakog djeteta pojedinačno.

U tekstu se ističe da "dobrovoljno planiranje obitelji pridonosi sprečavanju neželjenih i nenamjeravanih trudnoća i smanjuje potrebu za abortusom" i pozivaju se države članice da ne sprječavaju trudnice koje žele abortirati u drugoj zemlji članici, gdje je abortus legalan, ističe se da se abortus ne smije promicati kao način planiranja obitelji, da zemlje članice donesu mjere koje će sprječavati ljude da pobačaju pribjegavaju iz socijalnih ili ekonomskih razloga te da osiguraju podršku parovima u poteškoćama.

U odbačenom prijedlogu rezoluacije velika pažnja je bila dana obrazovanju mladih kako spriječiti neželjene trudnoće. U odnosu na prijedlog iz oktobra u prijedlogu o kojem se u utorak glasalo izbačen je dio u kojem se pozivalo na "polni odgoj oslođen svih tabua". Ispušten je također dio u kojem se tražilo da lezbijke i žene koje žive same imaju pravo na liječenje neplodnosti i umjetnuo oplodnju. Međutim, ni te intervencije u tekst nisu pomogle da prođe.

Za prihvaćanje tog prijedloga glasali su socijalisti, liberali, Zeleni i članovi skupine Ujedinjena evropska ljevica - Nordijska zelena ljevica. Protiv su glasali članovi skupine Evropskih konzervativaca i reformista u kojoj dominiraju britanski konzervativci, evrosketična skupina Evropa slobode i demokracije te zastupnici koji nemaju svoga zastupničkog kluba, uglavnom s krajnje desnice. Najbrojniji zastupnički klub Evropske narodne stranke (EPP) većinom je glasao protiv, ali je dio njih glasao za.

Prijedlog te rezolucije izazvao je žestoke kritike s desne strane političkog spektra, s tvrdnjama da bi rezolucija predstavljala neprihvatljiv pritisak na zemlje u kojima abortus nije legaliziran poput Poljske, Malte i Irske. Također su tvrdili da je to pokušaj da se uspostavi pravo na pobačaj, koje međunarodno pravo ne pozna te da je to također u suprotnosti s međunarodno priznatim pravom na prigovor savjesti.

Izvještaj zastupnice Estrela propalo je, a izglasan je alternativni tekst koji su predložili zastupnički klubovi EPP-a i Evopskih konzervativaca i reformista, čija je glavna poruka da je "formuliranje i provedba politika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju te o polnom odgoju u školama u nadležnosti država članica". Ta je rezolucija prihvaćena tijesnom većinom - za je glasalo 334 zastupnika, protiv 327, a suzdržanih je bilo 35.

Autorica odbačenog teksta Edite Estrela izjavila je nakon glasanja da je "za nekoliko glasova pobijedila hipokrizija i mračnjaštvo", prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU