Berlin bi volio sporazum s Europljanima o nešpijuniranju

16.01.2014. 08:39 / Izvor: Fena
Berlin bi volio sporazum s Europljanima o nešpijuniranju

Njemačke tajne službe (BND) pokušavaju da ubijede svoje evropske kolege da potpišu sporazum kojim bi se obavezali da se neće uzajamno špijunirati. O tom projektu održana su posljednjih mjeseci u Berlinu tri tajna susreta.

Njemačke tajne službe (BND) pokušavaju da ubijede svoje evropske kolege da potpišu sporazum kojim bi se obavezali da se neće uzajamno špijunirati, objavit će u petak dnevni list Sueddeutsche Zeitung. O tom projektu održana su posljednjih mjeseci u Berlinu tri tajna susreta.

Ovaj sporazum bi zabranio i političku i ekonomsku špijunažu, piše bavarski dnevni list. Berlin posebno cilja na britanske špijunske službe GCHQ, na koje upire prstom u svojim objavljenim dokumentima Edward Snowden, bivši konsultant američke Agencije za nacionalnu sigurnost, zbog njihovog presretanja telefonskih razgovora i elektronske pošte u Njemačkoj.

Sporazum bi ipak ostavio mogućnost da se pristupi prisluškivanjima u striktno određenim slučajevima, kao što je borba protiv terorizma i protiv širenja oružja za masovno uništenje.

Ideja o evropskom sporazumu je rođena iz sličnog projekta između Njemačke i SAD-a o kojem će se još razgovarati.

Njemačke tajne službe su pozvale evropske kolege na formalne razgovore.

Kancelarka Angela Merkel je sugerirala da se "uspostave zajednički evropski standardi za tajne službe" i povjerila BND-u posao pregovaranja, izjavila je jedna glasnogovornica njemačke vlade za Sueddeutsche Zeitung.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU