Njemački zastupnici dobit će veće naknade

11.02.2014. 13:48 / Izvor: eKapija.ba
Njemački zastupnici dobit će veće naknade

Naknade zastupnicima u dva će koraka biti povećane svaki put za 415 eura i na kraju će iznositi 9.082 eura, što je visina plaće jednog suca Vrhovnog suda.

Nova vladajuća koalicija u Njemačkoj odlučila je povećati naknade zastupnicima u Bundestagu, pišu njemački mediji, prenosi HRT.

Naknade zastupnicima u dva će koraka biti povećane svaki put za 415 eura i na kraju će iznositi 9.082 eura, što je visina plaće jednog suca Vrhovnog suda. Istodobno će se, sukladno nacrtu zakona što su ih jučer odobrili klubovi zastupnika vladajuće većine u Bundestagu, pooštriti i kazne za mito.

Istodobno s povećanjem naknada trebale bi se smanjiti zastupničke mirovine i to sa sadašnjih 67,5 posto naknade na 65 posto, a ukida se i mogućnost odlaska u zastupničku mirovinu s navršenih 57 godina života. Umjesto toga, zastupnici bi mogli otići u mirovinu najranije sa 63 godine.

Zastupnik koji bi primio mito mogao bi biti kažnjen s do pet godina zatvora. Strože kazne za mito preduvjet su da Njemačka ratificira konvenciju UN-a protiv korupcije, na što se čeka već godinama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU