Špijunski skandal trese Njemačku

21.08.2015. 09:10 / Izvor: Jutarnji list
Špijunski skandal trese Njemačku

Tridesetdvogodišnji muškarac optužen je da je davao informacije američkoj Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA) od 2008. do sredine 2014., rekli su u priopćenju tužitelji iz Karlsruhea.

Njemački tužitelji objavili su u četvrtak da su optužili bivšeg zaposlenika inozemne obavještajne agencije BND za izdaju te da sumnjaju da je on do prošle godine odavao tajne Sjedinjenim Državama i Rusiji.

Prošlogodišnje uhićenje muškarca poznatog samo kaoMarkus R., zahladnilo je odnose između Berlina i Washingtona, najbližih saveznika tijekom Hladnoga rata, a uslijedilo je nakon otkrića da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost masovno špijunirala Njemačku koje je već opteretilo njihove odnose.

Tridesetdvogodišnji muškarac optužen je da je davao informacije američkoj Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA) od 2008. do sredine 2014., rekli su u priopćenju tužitelji iz Karlsruhea.

On je Amerikancima dao brojne službene i interne BND-ove dokumente a zauzvrat primio najmanje 95.000 eura. Sredinom 2014. Markus R. je predao tri dokumenta ruskom konzulatu u Muenchenu.

Uhićen u srpnju prošle godine pod sumnjom da špijunira za Amerikance optužen je 11. kolovoza ove godine po tri točke za izdaju, odavanje službenih tajna i korupciju, rekli su tužitelji.

Markus R. je za BND radio od prosinca 2007. i uskoro je ponudio svoje usluge CIA-i. Od svibnja 2008. do uhićenja radio je u odjelu odgovornom za zaštitu vojnika angažiranih u inozemstvu i imao je pristup širokom spektru osjetljivih informacija.

"Time je optuženi ugrozio...sigurnost Njemačke", rekli su tužitelji u priopćenju.

Dokumenti koje je predao ruskom konzulatu u Muenchenu isto tako su predstavljali sigurnosnu ugrozu Njemačke, rekli su.

Ako bude proglašen krivim Markus R., trenutno u pritvoru, mogao bi dobiti najmanje godinu dana zatvora.

Otkrića prije dvije godine o razmjerima američkog špijuniranja Njemačke, među kojima i prisluškivanja telefona kancelarke Angele Merkel, potječu od bivšeg suradnika američkog NSA Edwarda Snowdena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU