Novi Zeland dobio vladu predvođenu Jacindeom Ardern

19.10.2017. 12:29 / Izvor: Fena
Novi Zeland dobio vladu predvođenu Jacindeom Ardern

Novozelanđani čekaju od izbora održanih 23. septembra da saznaju ko će vladati njima nakon što su izbori završeni bez jasnog pobjednika.

Novi Zeland dobio je liberalnu vladu pod čelništvom Jacinde Ardern nakon što je mala stranka saopćila u četvrtak da će se pridružiti koaliciji nakon izbora održanih prije skoro mjesec dana.

S 37 godina, Ardern će biti najmlađi čelnik Novog Zelanda u više od 150 godina. Nju upoređuju s ostalim mladim harizmatičnim čelnicima kao što su francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau.

Atuelni novozelandski čelnik Windstom Peters izjavio je da izbor njegove stranke ili "modificirani status quo" s konzervativcima na vlasti ili opredjeljenje za promjene.

Liberalna Stranka zelenih podržat će koaliciju ali neće biti dio vlade.

Novozelanđani čekaju od izbora održanih 23. septembra da saznaju ko će vladati njima nakon što su izbori završeni bez jasnog pobjednika.

Politika stranke Novi Zeland prije svega nacionalistička je i izolacionistička. Peters želi da drastično smanji imigraciju i da spriječi strance da kupuju farme. On se protivi planovima vladajuće Nacionalne stranke da povisi starosnu dob za penzionisanje i Laburističke stranke Ardern da oporezuje određene kategorije potrošača vode.

Očekuje se da Novi Zeland prije svega iznudi političke ustupke i neka ministarska mjesta pridruženjem koaliciji s Laburistima.

Peters navodi u objavi da je stav njegove stranke o potrebi promjena u kapitalizmu uticao na njegovu odluku.

"Veliki broj Novozelanđana došao je do stava da današnji kapitalizam nije njihov prijatelj nego protivnik, i nisu svi oni u krivu. To je razlog zašto vjerujem da kapitalizam mora zadržati svoje odgovorno ljudsko lice", izjavio je on na konferenciji za novinare. 

Nacionalna stranka na vlasti je proteklih devet godina. Premijer Bill English tvrdi da je njegova stranka ojačala ekonomiju i stvorila veći budžetski suficit koji koristi zemlji.

English je kazao kako smatra da može formirati snažnu vladu s Novim Zelandom prije svega.

Ardern tvrdi kako želi da izgradi hiljade pristupačnih stanova kako bi se borila s divljajućim cjenama stambenog prostora, da želi uložiti više novca u zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, te očistiti zagađene vodotoke.

Na osnovu novozelandskog proporcionalnog glasačkog sistema, velike stranke moraju obično formirati koaliciju s manjim kako bi vladale.

Koaliciji je potrebno najmanje 61 mjesto za većinu u parlamentu koji broji 120 poslanika. Nacionalna stranka osvojila je 56 mjesta dok liberalni blok Laburista i Stranke zelenih ima 54. Novi Zeland prije svega osvojio je devet mjesta, prenosi Associated Press.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU