EU

Cerar: Naši zahtjevi u Bruxellesu djelomice prihvaćeni

26.10.2015. 08:11 / Izvor: Fena
Cerar: Naši zahtjevi u Bruxellesu djelomice prihvaćeni

Slovenija pozdravlja zaključak po kojem će u roku od tjedan dana na njenu granicu s Hrvatskom biti raspoređeno 400 policajaca iz država EU-a.

Slovenija je djelomice uspjela u svojim zahtjevima koji su je potakli na davanje inicijative za sinoćnju konferenciju o izbjeglicama koji se kreću balkanskom rutom, jer su neki njeni zahtjevi bili i uvaženi, izjavio je nakon dolaska s konferencije slovenski premijer Miro Cerar.

"Slovenija je uspjela sa svojim prijedlozima u okviru mogućnosti koje su postojale", navedeno je u Cerarovoj izjavi koju je prenio njegov kabinet.

"Bitno je to da još uvijek nije riješen problem u državama izvora odakle izbjeglice dolaze, te problem njihova tranzita izvan država EU-a", navodi Cerar, te dodaje da će i dalje nastojati da se što bolje pojača nadzor izbjegličkog vala u Grčkoj "što je u zajedničkoj izjavi djelomice i uvaženo".

Slovenija isto tako pozdravlja zaključak po kojem će u roku od tjedan dana na njenu granicu s Hrvatskom biti raspoređeno 400 policajaca iz država EU-a. Mediji navode da je riječ o ponudi država Višegradske skupine, ali i Njemačke, Austrije i Italije, a trebali bi doći u Sloveniju temeljem bilateralnih ugovora.

Oni će u Sloveniju, prema očekivanjima slovenske vlade, pojačati slovensku policiju na granici, kako u ljudstvu, tako i u opremi, a za Ljubljanu je bitno da se sve obveze navedene u prihvaćenoj izjavi provode jer će u suprotnom biti prisiljena djelovati samostalno.

Slovenski novinare koji na južnoj granici s Hrvatskom prate razvoj situacije tvrdili su jučer da je policija dobila posebna upozorenja da ne smiju bez kontrole među migrante propuštati niti strane djelatnike, zbog čega su na više sati bili blokirani djelatnici UNHCR-a koji su željeli djelovati na području Rigonca, ali i  jedan konvoj s njemačkom humanitarnom pomoći, te da za zadržavanje uz granicu zbog praćenja huma nitarne krize ili djelovanje u korist izbjeglica treba dobiti posebnu dozvolu slovenske civilne zaštite.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU