Zovko pozvala EU da povede zapadni Balkan prema pristupanju kojeg zaslužuje

EU / POLITIKA

Zovko pozvala EU da povede zapadni Balkan prema pristupanju kojeg zaslužuje

20.01.2020. 07:48 / Izvor: Fena

Europski je parlament usvojio izvješća o dvije politike Europske unije - Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP). Cilj je ovih politika očuvati mir, ojačati međunarodnu sigurnost, te promovirati međunarodnu suradnju, vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava. Zamjenica koordinatora Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za vanjske poslove Željana Zovko doprinijela je ovim izvješćima na način što je pojačala fokus europske perspektive za zapadni Balkan.

Zastupnica Zovko je na plenarnoj debati naglasila da Europski parlament u oba izvješća prepoznaje i izričito naglašava da nijedna država u Europi ne može sama odgovoriti na sigurnosne izazove s kojima se susreće

"Ova debata o dva izvješća izvanredna je prigoda za sve nas da razmijenimo mišljenja o stavu Parlamenta o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, posebice imamo li u vidu želju nove 'geopolitičke' Komisije da poboljša vanjsku politiku Europske unije, kao i naš položaj i utjecaj na globalnoj razini", istakla je Zovko.  

Zovko je u svom obraćanju naglasila da je ključno pitanje za Europsku uniju poraditi na svojim odnosima sa zapadnim Balkanom.

"Ono što moramo napraviti pored ispunjavanja općih ciljeva Zajedničke vanjske i sigurnosne politike je povesti ove zemlje prema pristupanju kojeg zaslužuju", poručila je.

Zastupnica Zovko je nadalje pozdravila obnovljenju potporu Unije misijama zajedničke sigurnosne i obrambene politike, kao što je EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je prva misija koja dobro funkcionira na našem kontinentu i ima presudnu ulogu za sigurnost i stabilnost Unije i cijelog europskog kontinenta", poručila je.

Još jedan veliki izazov je aktivna angažiranost Parlamenta u eksternim financijskim instrumentima. Zovko je kao suizvjestiteljica za instrument pretpristupne pomoći (IPA III.) naglasila potrebu da Parlament mora imati bolji uvid i snažniju ulogu u nadziranju i upravljanju programom.

"Zapadnom je Balkanu mjesto u Europskoj uniji i krajnje je vrijeme da sve institucije prihvate tu činjenicu i počnu raditi na ostvarenju tog cilja", zaključila je Zovco, saopćeno je iz Europske pučke stranke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU