EU / EKONOMIJA

Britanija pozvala tvrtke da se pripreme za završetak prijelaznoga razdoblja

Britanija je u ponedjeljak pozvala tvrtke da se pripreme za brexit, samo nekoliko dana prije završetka prijelaznoga razdoblja koje je trebalo olakšati izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

28.12.2020. 11:20 / Izvor: HINA

Britanija je u ponedjeljak pozvala tvrtke da se pripreme za brexit, samo nekoliko dana prije završetka prijelaznoga razdoblja koje je trebalo olakšati izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Britanija i EU u četvrtak su postigle trgovinski sporazum po kojemu neće biti carina niti kvota za pristup jedinstvenom tržištu EU-a, ali koji će ipak uzrokovati poremećaje u trgovini.

"Sporazum je postignut, ali s velikim promjenama dolaze izazovi i prilike", priopćio je britanski ministar Michael Gove dodavši da se tvrtke moraju prilagoditi izlasku Britanije iz jedinstvenoga tržišta EU-a i carinske unije.

"Postoje praktične i proceduralne promjene na koje tvrtke i građani moraju biti spremni, a vrijeme za završne pripreme vrlo je kratko", rekao je.

Prijelazno razdoblje, koje završava 31. prosinca, dogovoreno je kako bi postojeće trgovinske veze ostale nepromijenjene 21 mjesec nakon prvobitno planiranoga brexita 29. ožujka 2019. godine.

No nije produženo nakon odgode brexita na 31. siječnja 2020., a nakon objavljivanja 1000 stranica sporazuma koji je u cijelosti objavljen u subotu, tvrtke imaju manje od tjedan dana za prilagodbu novim pravilima.

Britanija je pozvala tvrtke da se pripreme za završetak prijelaznoga razdoblja prije završetka trgovinskih pregovora tvrdeći da će se mnoge promjene koje moraju napraviti primjenjivati bez obzira na ishod pregovora.

Vlada je priopćila da tvrtke moraju razumjeti nova pravila o uvozu i izvozu robe između EU-a i Velike Britanije, kao i različita pravila koja se primjenjuju za trgovinu sa Sjevernom Irskom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU