Merkel: Zemlje Zapadnog Balkana sporo napreduju ka EU

24.08.2014. 16:47 / Izvor: eKapija.ba
Merkel: Zemlje Zapadnog Balkana sporo napreduju ka EU

Merkel, po pitanju BiH, najavljuje dodatni angažman nakon oktobarskih izbora. Čak I kada postoji napredak u zemljama zapadnog Balkana, on je spor kao puž, istakla je njamačka kancelarka

Zemlje Zapadnog Balkana imaju šansu da postanu dijelom EU, istakla je njemačka kancelarka Angela Merkel pred Berlinsku konferenciju kojoj će prisustvovati premijeri te ministri vanjskih poslova i ekonije zemalja regije. Merkel, po pitanju BiH, najavljuje dodatni angažman nakon oktobarskih izbora. Čak I kada postoji napredak u zemljama zapadnog Balkana, on je spor kao puž, istakla je njamačka kancelarka. Zbog toga, kategorična je, regija ne smije biti prepuštena sama sebi.

"Kada razmišljam o BiH, morat ćemo, nakon oktobarskih izbora, preduzeti novi zalet kako bi podstakli političke procese u toj zemlji. Tamo ima još mnogo posla. Druga važna stvar je stvoriti integracije u regiji. Mi pozivamo šefove i članove vlada, da poboljšaju međusobnu saradnju", naglasila je Merkel Građani žele lakše putovati iz jedne u drugu zemlju, ističe Merkel, dodajući da bi jačanje infrastrukture ponovo ojačalo zajedništvo ljudi koji su ratovali na ovim prostorima. Cilj konferencije u Berlinu je podstaći zemlje učesnice da nastave raditi na svom evropskom putu.

"Svjesni smo da na zapadnom Balkanu postoje strašna sjećanja na rat. Konferencija bi trebala pokazati da su to prevazišli I da idu dalje, a što je svakako dobar znak. Na Balkanu je potrebno imati dug dah. Njemačka Vlada je došla je na ideju da organizira ovu konferenciju a povodom sto godina nakon Prvog svjetskog rata, a kako bismo pokazali da ne postoje sukobi, ali postoji niz konflikata. U suštini vlada zajedništvo", smatra šefica njemačke vlade dodajući da da vrijeme pristupa Slovenije I Hrvatske EU ne mora biti mjerilo ostalim zemljama. Naglasila je kako je pred svakom državom izazov stvaranja preduvjeta za pristupanje Uniji I to kroz strukturne reforme, reforme u oblasti vladavine prava, te borbi protiv korupcije.

"Sve što se može riješiti u okviru procesa pristupanja čini članstvo jednostavnijim. Stoga, države to ne bi trebalo da doživljavaju kao prepreku, već kao podsticaj da mogu stvarno uspješno raditi za svoje građane", smatra Merkel Zaključila je Merkel da EU ima iskustva s prijemom zemalja u članstvo, te da nema duplih standarda. Iste pretpristupne procedure prošle su sve članice.

izvor: TV1

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU