EU / SVIJET

Rompuy: EU mora štititi obične građane

​Europska unija mora, da bi povratila povjerenje građana, u njihovim očima postati njihova zaštitnica, a ne samo promicateljica krupnog kapitala i poslodavaca te višejezične elite.

30.05.2014. 09:04 / Izvor: HRT

Europska unija mora, da bi povratila povjerenje građana, u njihovim očima postati njihova zaštitnica, a ne samo promicateljica krupnog kapitala i poslodavaca te višejezične elite, upozorio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Milijuni glasača izrazili su u nedjelju na izborima za Europski parlament nezadovoljstvo Bruxellesom, omogućivši protueuropskim strankama u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Danskoj pobjedu bez presedana.

Primajući godišnju nagradu Karlo Veliki za doprinos europskom jedinstvu, Van Rompuy je pokušao izvući pouke iz održanih izbora koji su obilježeni euroskepticizmom. Vrlo je važno da se na Uniju ne gleda kao na nešto što pogoduje samo biznisu i poslodavcima, već i zaposlenima. Poruka birača je da Europska unija mora biti jača izvana, ali puno brižnija iznutra, kazao je Rompuy u svom govoru u Aachenu, povijesnom gradu u kojemu je pokopan Karlo Veliki (742 - 814).

Taj se 66-godišnji bivši belgijski premijer, čiji mandat završava u studenom, zapitao kako je moguće da je Europa postala razlog što se ljudi osjećaju nemoćno, što osjećaju da nemaju ulogu u procesu odlučivanju, kada je osmišljena upravo zato da budu moćniji. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU