EU

U EU uočljiv niz negativnih paralela između Ukrajine i Balkana

17.07.2014. 12:27 / Izvor: Ceppei
U EU uočljiv niz negativnih paralela između Ukrajine i Balkana

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u utorak da je sudionike regionalnog foruma Brijuni-Brdo, među kojima je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, upozorio na brojne "loše paralele" između Ukrajine i zapadnog Balkana

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u utorak da je sudionike regionalnog foruma Brijuni-Brdo, među kojima je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, upozorio na brojne "loše paralele" između Ukrajine i zapadnog Balkana, kad je riječ o odnosu koji prema njima ima Europska unija.

"Postoji niz sličnosti, među ostalim to da EU u Ukrajini nije imala dostatan konsenzus o tome što učiniti sa statusom Ukrajine", rekao je Pahor novinarima u Dubrovniku, dodavši da isto tako EU sad nema jedinstveno stajalište o tome kad u EU uključiti cijelu regiju zapadnog Balkana, iako se načelno zauzima za njegovu integraciju.

"Stvari se odvijaju brže nego što na njih reagira Europska unija. Kad bi na zapadnom Balkanu došlo do socijalnih nemira koji nemaju veze s nacionalnim identitetima i kad bi se to dogodilo, recimo, u BiH, onda bismo došli u situaciju da bi se socijalni konflikti prelili u nacionalne. Malo je vjerojatno da u tom slučaju matične države ne bi intervenirale u zaštiti svojih manjina u Bosni i Hercegovini", rekao je Pahor, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Kao primjer dobrosusjedskog načina rješavanja sporova Pahor je iznio slučaj Hrvatske i Slovenije, koje su uspjele svoj granični prijepor prepustiti međunarodnoj arbitraži te tako izbjegle daljnje političke trzavice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU