Filantropi

Nermin Palić ide na DVA puna Ironman natjecanja za djecu iz SOS Dječijih sela

11.05.2018. 15:02 / Izvor: Akta.ba

Za bh.triatlonca Nermina Palića iz Jablanice će 2017-ta godina ostati u iznimno lijepom sjećanju. Naime, lani je na ICON Livigno Extreme Triathlon postao prvi čovjek iz BiH koji je uspio proći kroz cilj ovog ekstremnog natjecanja. Start utrke je u 5h ujutro i sastoji se od 3,8 km plivanja u Lago di Livigno (temperatura vode 13 C, 1800 m nadmorska visina), iza čega slijedi 195 km vožnja biciklom preko 5 alpskih prevoja na granici Italije i Švicarske s ukupno 5000 m uspona. Nakon bicikla slijedi 42 km dug trail maraton koji završava usponom s 1800 m na 3000 m. Nermin će vam uvijek s osmijehom istaknuti kako ovu titulu smatra svojim najvećim uspjehom do sada, no priznaje kako u natjecanja u ovoj godini ulazi s projektom za koji je iznimno i emotivno vezan jer kako kaže:

"Prvi put će jedna osoba iz BIH završiti dva puna Ironman natjecanja u jednoj sezoni, a kao nositelj najboljeg rezultata iz BiH do sada, dio mojih internacionalnih napora smo odlučili vratiti  u BiH, djeci koja zaslužuju našu punu pažnju. Vjerujem da  pravilno usmjerenje i podrška u dječijim godinama čine jako mnogo za budućnost svakog pojedinca. Zato smo moj tim i ja došli na ideju da svoje napore uložimo i u podršku SOS Dječijim selima BiH. Ideju smo uokvirli u naziv 'Mala škola prijateljstva', a ideja je da osobe i kompanije mogu kupiti moje Ironman kilometre po cijeni od 70 KM za jedan kilometar. Ako ih sve prodamo, svih 452 km,  prikupit ćemo dovoljna financijska sredstva za godišnje potrebe hrane, školskih i vannastavnih aktivnosti jedne SOS porodice! Kampanja traje od 1.5. do 1.9.2018., i nadam se da će ova 4 mjeseca biti dovoljna da dopremo do ljudi koji žele podržati bh.sport, ali i napraviti sjajno djelo za porodice u SOS Dječijem selu.", s uzbuđenjem Nermin opisuje svoj novi projekt.

Nerminovu ideju o suradnji kroz Malu školu prijateljstva su u SOS Dječijim selima BiH dočekali s oduševljenjem te je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH istaknuo: "Nermin je role model kakvog želimo za djecu i mlade koji odrastaju u SOS porodicama, jer Nermin poručuje da se znanje, trud, rad i dobrota isplate. Izuzetan sportista, obrazovan, motiviran i uspješan mladi čovjek treba biti primjer i uzor za djecu i mlade u BiH. Kada tome dodate osjećaj odgovornosti za zajednicu, osobito djecu i mlade bez roditeljskog staranja, onda uistinu lako pružite ruku prijateljstva. Nerminu želimo zahvaliti na spremnosti da donira sponzorska sredstva od dva Ironman takmičenja za SOS porodicu. Donacijom od 14.238,00 KM osigurat će se pokriće godišnjih troškova hrane, školskih i vannastavnih aktivnosti za SOS porodicu s 5 djece. Vjerujemo da će Nermin postaviti nove sportske rekorde, a što se tiče onih ljudskih za nas je šampion."

Sve detalje ćete naći na službenoj Facebook stranici projekta, a ako kao pojedinac ili pak kompanija želite podržati ovu sjajnu školu, s upitom se svakako javite na mail info@malaskolaprijateljstva.com. Vesela ekipa s vizuala vas čeka!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi