Bosanska Krupa u dva višemilionska projekta

05.03.2018. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Bosanska Krupa u dva višemilionska projekta

Halitovićkaže da se radi o projektu ILO i "Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja" (MEG).

Općina Bosanska Krupa je u dva velika višemilionska projekta, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba načelnik Općine Bosanska Krupa, Armin Halitović.

Kako kaže rade se projektima "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" (ILO) i "Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja" (MEG).

Ukupna vrijednost ILO projekta je 466.070 KM, a sredstva za ovaj projekt su osigurali Evropska unija, Međunarodna organizacija rada (ILO), Općina Bosanska Krupa i PLOD Centar. Implementiraju ga Općina Bosanska Krupa, PLOD Centar, MSŠ “Safet Krupić“ Bosanska Krupa, Služba za zapošljavanje USK, te 5 firmi partnera koji su zajedno definirali potrebe lokalnog tržišta i koji rade na jačanju konkurentnosti radne snage: ZAH, Bosankar, Krupa Kabine, ACMA Group i Novi Most d.o.o.

"Projekt će uspostaviti sistem za povećanje konkurentnosti radne snage i njeno osposobljavanje u skladu sa potrebama poslodavaca kroz izgradnju lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ), unapređenje regulatornog okvira za praktičnu nastavu, te provođenje programa edukacije za 80 nezaposlenih lica od kojih će 76 biti zaposleno. Uspostavom ovog sistema, te redovnim odgovaranjem na potrebe firmi koristeći resurse obrazovne ustanove MSŠ 'Safet Krupić' i Općine Bosanska Krupa, stvorit će se održivi mehanizam koji će usklađivati ponudu i potražnju na tržištu rada u sektoru metala u općini Bosanska Krupa", kazao je Halitović.

Dodaje kako je MEG nova inicijativa Vlade Švicarske vrijedna 36 miliona KM koju će u narednih 12 godina provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekt se realizuje u tri četverogodišnje faze.

"Cilj projekta je podržati decentralizaciju i lokalnu samoupravu u Bosni i Hercegovini, unaprijediti održivo i pravično pružanje lokalnih usluga i doprinijeti širenju mogućnosti ekonomskog razvoja putem fokusiranja na lokalne samouprave kao nivo vlasti koji je najbliži građanima i koji ima značajne nadležnosti nad pružanjem lokalnih usluga kao i ključnu ulogu u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i poticanju privrednog rasta", zaključio je Halitović.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije