Dodijeljena koncesija: U Bihaću će se graditi vjetropark vrijedan 120 miliona KM

14.02.2019. 15:33 / Izvor: Fena
Dodijeljena koncesija: U Bihaću će se graditi vjetropark vrijedan 120 miliona KM

Radi se o projektu koji garantuje najveću koncesionu naknadu u USK, a njegova vrijednost je oko 120 miliona KM.

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i "Ivicom Consulting" d.o.o. Zagreb potpisali su danas Sporazum o dodjeli koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana na lokalitetu k.o. Teočak u Bihaću.

Radi se o projektu koji garantuje najveću koncesionu naknadu u USK, a njegova vrijednost je oko 120 miliona KM.

"Uzevši u obzir da uopšte govorimo o drugom vjetroparku u Bosni i Hercegovini, ovo je zaista ohrabrujuće za sve nas na području kantona. Nadamo se da će testna faza potvrditi ogroman potencijal, te da ćemo u Bihaću zaista i dobiti vjetropark. Mislim da je suvišno govoriti šta bi to značilo za privredni razvoj ovog dijela države", rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Direktor "Ivicom Consulting" d.o.o. Zagreb Dinko Čondić istakao je kako će početna faza ispitivanja potencijala i mogućnosti trajati oko godinu dana.

"To je neophodni vremenski period kako bismo prikupili sve podatke, bez kojih ne možemo zainteresirati banke i ostale investitore. Već smo radili na brojnim ovakvim projektima u regionu, uključujući Podveležje u BiH. Na osnovu tog iskustva, moram reći da sam optimističan i kada je u pitanju projekt u Bihaću", dodao je Čondić.

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić napomenuo je da bi se izgradnjom ovog vjetroparka snage 40 MW, osim najveće koncesione naknade, osigurala i neka vrsta neovisnosti kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije