HEP će graditi novih sedam solarnih elektrana

11.10.2021. 13:55 / Izvor: Akta.ba
HEP

Foto: akta.ba

Uz ulaganja koja se procjenjuju na 380 miliona kuna.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je u ponedjeljak sporazum o saradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana sa šest općina i jednim gradom, a ukupna snaga elektrana koje će HEP izgraditi na temelju tih sedam sporazuma iznosi 60 MW, uz ulaganja koja se procjenjuju na 380 miliona kuna.

Sporazum o saradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana potpisan je s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka, Trpinja i gradom Valpovom.

Kako je istaknuto prigodom potpisivanja sporazuma, to je nastavak saradnje s općinama i gradovima s kojima je HEP 2019. i 2020. godine sklopio sporazume o razvoju 11 projekata sunčanih elektrana. Ti projekti dio su ukupnih planiranih ulaganja HEP-a u približno 350 MW sunčanih elektrana u razdoblju od 2019. do 2030. godine

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić naveo je da da se radi o uspješnom nastavku saradnje HEP-a s jedinicama lokalne samouprave, odnosno s 18 jedinica lokalne samouprave, općina i gradova. S njima su dosad, kazao je, potpisani ugovori o gradnji elektrana od ukupno 168 megavata, što je investicija na razininivou milijarde kuna.

To je po njemu nastavak HEP-ove poslovne strategije da do 2030. godine Hrvatska raspolaže s oko 350 megavata iz obnovljivih izvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije