Isa-begov hamam: Urađeni novi temelji u unutrašnjosti hamama

22.07.2013. 08:15 / Izvor: Oslobođenje
Isa-begov hamam: Urađeni novi temelji u unutrašnjosti hamama

Središnji dio hamama sa turskim kupatilom će ostati i isti će biti u funkciji. Ostali dio hamama, odnosno lijevi i desni krak će biti uređeni u hotel. Kompletan hamam je definiran kao manji hotel visoke kategorije.

U toku su radovi na obnovi Isa-begovog hamama. Do sada je završeno kompletno čišćenje hamama i uklanjanje zidova čije rušenje je predviđeno projektom. Urađeni su i novi temelji u unutrašnjosti hamama, tako da se radilo i na statičkom dijelu. Radovi napreduju u skladu sa dinamikom predviđenom projektom.

Izmjena pravila

" Isa-begov hamam je kao i mnogi drugi objekti u gradu Sarajevu nacionaliziran. Vakufska direkcija je 2005. godine sa Općinom Stari Grad potpisala sporazum o privremenom povratu hamama kako bi izvršila njegovu rekonstrukciju i stavila ga u funkciju. Isa-begov hamam bio je u ruševnom stanju. Isti je proglašen kulturno-historijskim spomenikom. Zbog svoje vrijednosti i kompleksnosti rekonstrukcije bilo je neophodno izdvojiti veliki dio sredstava za rekonstrukciju. Ta sredstva Islamska zajednica u BiH nije imala i nije bila u mogućnosti sama finansirati radove. Pregovori sa Direkcijom vakufa Republike Turske dugo su trajali i oni su imali jedno ograničenje", objašnjava Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, zašto se na obnovu ovako dugo čekalo.

Prema pravilima Direkcija za vakufe Republike Turske nije mogla direktno investirati, odnosno ulagati finansijska sredstva u drugu državu. Nakon inicijative Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH pokrenuta je procedura izmjene tih pravila i ista su izmijenjena. Izmjenom pravila Direkciji za vakufe Republike Turske dopušteno je ulaganje u objekte u drugim državama i rekonstrukcija Isa-begove banje prvi je njihov projekt koji finansiraju van granica Turske.

"Kompletnu proceduru oko izbora izvođača radova provodila je Direkcija vakufa Republike Turske. Možda djeluje da je prošlo dosta vremena za rekonstrukciju, ali kada sagledamo koje su sve aktivnosti urađene da bi došlo uopće do rekonstrukcije, onda možemo slobodno reći da smo to sve uradili u razumnom vremenskom okviru", ističe Zajimović.

Vakufska direkcija IZ-a u BiH izvršila je sve tehničke pripreme za realizaciju projekta; iz svojih sredstava je finansirala izradu glavnog projekta, prikupljanje neophodne dokumentacije kao i obezbjeđivanje svih dozvola za početak radova. Radove na rekonstrukciji Isa-begovog hamama finansira Direkcija za vakufe Republike Turske i vrijednost radova je više od milion eura.

Tursko kupatilo

"Mi smatramo da je Isa-begov hamam projekt svih domaćih institucija, ali posebno nas raduje činjenica da je ovo i projekt svih građana Sarajeva. A posebno nam je drago što mi kao zajednica imamo priliku da obnavljamo nešto što je toliko vrijedno i od općeg interesa svih građana. Time dokazujemo da je Islamska zajednica dostojan titular svih vakufa u BiH i da je vakuf ponovo u funkciji izgradnje i obnove grada Sarajeva. Sve domaće institucije u tehničkom i administrativnom smislu podupiru i prate ovaj projekt. Federalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika vrši nadzor nad izvođenjem radova, što je garancija da će i projekt biti uspješno realiziran", pojašnjava Zajimović i naglašava kako je rok za završetak radova 500 dana, te kako će hamamu biti vraćena funkcija u toku slijedeće godine.

Središnji dio hamama sa turskim kupatilom će ostati i isti će biti u funkciji. Ostali dio hamama, odnosno lijevi i desni krak će biti uređeni u hotel. Kompletan hamam je definiran kao manji hotel visoke kategorije. Dakle, hamam će imati sve sadržaje i usluge koje inače pružaju hoteli, s tim da će imati i dodatne sadržaje kojih grad Sarajevo trenutno nema.

"Sadržaje hamama će moći koristiti svi gosti koji budu posjećivali ovaj objekt u skladu sa procedurama koje budu uređene u tom periodu, iako će detalji biti poznati tek nakon završetka rekonstrukcije što je sada prioritet", zaključio je direktor  Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije