Iskopani su prvi metri tunela Hranjen

Investicije / PROJEKTI

Iskopani su prvi metri tunela Hranjen

31.10.2019. 07:46 / Izvor: BHRT

Iskopani su prvi metri tunela Hranjen, na dijelu buduće brze ceste Goražde -Sarajevo.

U septembru prošle godine potpisan je ugovor o izvođenju radova između investitora Autoceste FBiH i izvođača radova , firme -Euro Asfalt. Realizacijom ovog projekta udaljenost između Sarajeva i Goražda bila bi smanjena sa 95,6 na 56 km.

Enver Ajanović, tehnički direktor Euro-Asfalta kaže kako sve ide po planu , te da je u proteklih pet mjeseci urađena i projektna dokumentacija:

“Radili smo u posljednjih šest mjeseci na pristupnim putevima. Trenutno smo na izlaznom predusjeku tunela Hranjen. Radovi teku predviđenom dinamikom, tako da sve držimo pod kontrolom. Ono što je važno je da smo pred zimsku sezonu uspjeli da na izlaznom portalu uđemo u glavnu tunelsku cijev, tako da u zimskom periodu uđemo u radove pod zemljom”.

Za 15-ak dana će se, kako objašnjava, završiti i radovi na servisnoj cijevi, što im omogućava rad pod zemnljom u zimskim mjesecima.

U Euro-Asfaltu namjeravaju da ispoštuju rok od 36 mjeseci:

"Ako ne bude velikih promjena u geologiji tunela, što je ugovor u tenderu, planiramo završiiti tunel za 36 mjeseci, do februara-marta 2022 godine", kaže Ajanović.

Ostavlja, pak rezervu ukoliko bude promjena u geologiji tunela.

Izgradnja brze ceste Sarajevo-Goražde od velikog je značaja, jer će, jednom kada se završi, vrijeme vožnje između Sarajeva i Goražda sa sadašnjjih sat i po biti smanjena na 45 minuta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije