Još uvijek ništa od izgradnje Tehničkog muzeja u Sarajevu

09.06.2014. 08:51 / Izvor: TVSA
Još uvijek ništa od izgradnje Tehničkog muzeja u Sarajevu

Na malom prostoru smješteni su kompanije,hoteli,tržni centri i zgrada državnog parlamenta.Uz njih gotovo nestvarno djeluje ruševna zgrada nekadađnje električne centrale.

Marijin Dvor više od stotinu godina je jedan od reprezentativnih dijelova Sarajeva a tako je i danas.Na malom prostoru smješteni su kompanije hoteli tržni centri i zgrada državnog parlamenta.Uz njih gotovo nestvarno djeluje zgrada nekadađnje električne centrale koja je već dvadeset godina ruševina...

Regulacinim planom koji je usvojen još prije tri godine predviđeno je da ovaj objekt obnovi i uredi kao prvi Tehnički muzej u Sarajevu...Elektroprivreda BiH tada je bila u odmakloj fazi da ovaj objekt kupi od vlasnika Iris computers. .Potvrdu o otvaranju ovog muzeja trebala je donijeti Skupština KS.Jedan od razloga zbog koga se možda i za sada odustalo od ovog projekta su i predviđena ulaganja koja bi premašila 21 milion maraka.

"Ovim planom planirana je i nadogradnja ovog objekta i izgradnaj jednog potpuno novog dimnjaka koji bi bio simbol industrijske proizvodnje", kazala je Stanislava Marinović iz Zavoda za planiranje razvoja KS

Ukupna vrijednost fundusa koji bi se nalazio u ovom Muzeju procjenjuje se na oko miliom maraka a najviše eksponata bi bilo dopremljeno iz TE Kakanj. Osim eksponata vezanih za centralu u muzeju su se trebali naći i dijelovi žičare i eksponati vezani za razvoj saobraćaja u Bosni i Hercegovini.O projektu danas se i ne govori.

Alma Sadović iz Općine Centar tvrdi da do sada ova Općina nije zaprimila zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za navedene radove.

Svoj pristanak za gradnju dao je i Zavod za zaštitu kulturno historijskog nasljeđa Kantona Sarajevo...Ipak za sada ova dobra ideja će ostati samo to a građani će i dalje sa oprezom prolaziti ispod ove ruševine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije