Investicije / PROJEKTI

Kupovina stanova pod povoljnijim uslovima: Uskoro javni poziv za korisnike

22.04.2014. 13:33 / Izvor: Oslobođenje

Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo raspisalo je javni poziv za investitore za projekt koji podrazumijeva da se stanovi koji nisu prodati daju pod zakup na 10 godina, a da se nakon toga korisniku omogući kupovina tog stana pod povoljnijim uslovima.

Javni poziv trajat će do 5. maja i kako nam je kazao Čedomir Lukić, ministar stambene politike Kantona Sarajevo u ostavci, očekuju da će sa investitorima posao završiti do kraja maja kako bi se raspisao javni poziv za korisnike.

"Odluka o kategoriji lica bit će definisana naredne sedmice na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Sa investitorima koji se prijave, Ministarstvo stambene politike KS-a će potpisivati sporazume na koje će Vlada KS-a davati saglasnost, a time će biti definisane ključne stvari. Odredit će se lokacija, veličina stana, ali i cijena mjesečne zakupnine i kupoprodajne cijene tog stana amortizovanog za 10 godina jer zakup će podrazumijevati 10 godina korištenja stana, a nakon toga obavezu kupoprodaje stana. To znači da aplikanti neće imati dilemu kolika sredstva moraju izdvajati mjesečno za korištenje stana i kolika će biti kupoprodajna cijena nakon 10 godina kada budu u obavezi da uplate ostatak novca", kazao je ministar Lukić.

Cijena zakupnine bit će sastavljena iz dva dijela, jedan dio su sredstva za korištenje stana, a drugi dio otkupna sredstva za kupovinu stana, a zakupnina će se utvrditi na način da će u zavisnosti od tržišne vrijednosti, cijena biti umanjena za 20 do 30 posto.

"Istovremeno će tržišna vrijednost zakupnine biti uvećana za taj iznos i to će biti ukupan iznos mjesečnog izdvajanja. Na ovaj način u toku 10 godina korisnik će prikupiti značajna sredstva koja će biti uvećana za podršku Vlade KS-a koja će biti definisana u vrijednosti od 10 posto kupoprodajne cijene stana, odnosno maksimalno do 10.000 KM. Te pare će Ministarstvo stambene politike uplaćivati investitoru u 10 jednakih godišnjih rata", istakao je ministar Lukić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije