Na području Distrikta otvoreno 100 gradilišta, radovi vrijedni 1,9 miliona KM

Investicije / PROJEKTI

Na području Distrikta otvoreno 100 gradilišta, radovi vrijedni 1,9 miliona KM

Ističu da je vrijednost radova koji se izvode na cijelom području Distrikta 1,9 miliona KM.

12.08.2019. 10:47 Izvor: / Blic

Izgradnja novih i rekontrukcija postojećih puteva i ulica u Brčko distriktu otvorila je oko stotinu gradilišta, a iz Odjeljenja za javne poslove najavljuju da će narednih mjeseci otvoriti nova.

Ističu da je vrijednost radova koji se izvode na cijelom području Distrikta 1,9 miliona KM.

"Ovih dana potpisaćemo ugovore i otvoriti naloge za izvođenje radova u vrijednosti 1,3 miliona KM, a do kraja godine otvorićemo i javnu nabavku za izvođače radova u vrijednosti od tri miliona KM", kaže Sabrija Jašarević, šef ovog odjeljenja.

Dodaje da su u proteklom dijelu godine već realizovani radovi u vrijednosti od 2,2 miliona KM, od čega se najveći iznos odnosi na proširenje Bulevara mira.

Ovim radovima intezivirana je realizacija kapitalnog budžeta, koji za posljednje 3 godine iznosi 30 miliona KM.

"Započeli smo i ugovaramo radove na svim projektima koji imaju odobrenja za građenje", ističe Jašarević, navodeći da su među važnijim radovi na mostu u MZ Rijeke u vrijednosti 470.000 KM, rekonstrukcija lokalnih puteva u Bijeloj od 120.000 KM, zatim Omerbegovači i Gornjem Zoviku u iznosu od 170.000 KM, dionica puta kroz Vukšić i Doni Rahić od oko 250.000 KM.

Rad u dvije smjene

Znatan dio radova izvodi se i u gradu, gdje je u toku rekonstrukcija više ulica. Za 15-ak dana će početi rekonstrukcija ulice Braće Kobić na Novom Brčkom, a potom i ulica  Branislava Nušića u užem dijelu grada.

"Potpisali smo ugovor sa izvođačem i počećemo radove u ulici Branislava Nušića čim odjeljenje za komunalne poslove obavi poslove na rekonstukciji fekalne kanalizacije i vodovodne mreže", pojašnjava Jašarević.

Dragan Peštić, viši stručni saradnik za puteve u ovom odjeljenju, kaže da će zbog opsežne rekonstrukcije ove ulice, koja se nalazi u užem centru i veoma je prometna, radove izvoditi u dvije smjene kako bi oni bili završeni u što kraćem roku. On je najavio i rekonstrukciju stadiona „Blatuša“.

"Do kraja građevinske sezone započećemo i radove na rekonstrukciji stadiona malih sportova „Blatuša“ za šta je obezbijeđeno 113.000 KM. Radiće se novi oborinski kolektor, drenažni sistemi i postavljanje profesionalne sportske podloge, koja će zadovoljavati održavanje zvaničnih utakmica malog fudbala, rukometa, pa čak i tenisa", kaže Peštić.

Stadion

U pododjeljenju za javne objekte kažu da se sa mrtve tačke pokrenulo i pitanje gradskog stadiona na kome, izuzev prošlogodišnjeg ograđivana, sedam godina nije ništa rađeno.

"Raspisali smo tender i do kraja mjeseca ćemo, nadamo se, dodijeliti ugovor za izradu investiciono-tehničke dokumentacije stavljanja u funkciju zapadne tribine stadiona s ciljem da se sa minimumom novca objekat stavi u funkciju", kaže Nenad Radojković, šef ovog pododjeljenja.

Pojašnjava da očekuju rješenja koja će omogućiti da se zapadna tribina, kao i cijeli stadion, završava u fazama.

"Do sada je u gradski stadion uloženo 4,5 miliona KM, a prema postojećoj dokumentciji samo za završetak zapadne tribine i vanjsko uređenje treba još 15 miliona maraka", kaže Radojković.

Nova zgrada policije

Tehnički prijem nove zgrade Policije očekuje se krajem mjeseca. Otklanjanje nedostataka i opremanju za nesmetano korišćenje ove zgrade koštalo je 670.000 KM.

Izgradnja nove zgrade Policije počela je 2008. godine. Kroz nekoliko faza Vlada je u nju uložila 4 miliona KM. Završena je početkom 2016.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije