Investicije / PROJEKTI

Nastavljeni radovi na vanjskom uređenju Doma zdravlja "Novi Grad"

25.12.2018. 07:48 / Izvor: Akta.ba

Nakon što su rebalansom budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za ovu godinu osigurala finansijska sredstva koja su nedostajala za završetak radova na vanjskom uređenju Doma zdravlja "Novi Grad" na Otoci, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo potpisao je ugovor sa izvođačem radova, čime su se stekli uslovi da se radovi završe.

"Radovi su nastavljeni prije 15-tak dana, a trenutno se vrše završni radovi u prizemnom dijelu objekta, postavljanje stropova i rasvjete u garažama i na otvorenom parkingu, kao i završni mašinski radovi, te montaža sanitarne opreme unutar objekta. Također, u saradnji sa KJKP Vodovod i kanalizacija u toku je priključivanje Doma zdravlja na novoizgrađene vodovodne i kanalizacione inastalacije, nakon čega će se izvršiti izmještanje starih vodovodnih i kanalizacionih inastalacija", potvrdio nam je Asmir Sabljica, direktor za tehničke poslove u firmi "Unigradnja" koja izvodi radove.

Sabljica je dodao da će se vanjski radovi koji podrazumjevaju tamponiranje i asfaltiranje parkinga i požarnih puteva, te izgradnju prilaznog stepeništa iz ulice Bulevar Meše Selimovića i drugi finalni radovi na vanjskom uređenju moći izvoditi dolaskom povoljnijih vremenskih uslova.

Pomoćnik općinskog načelnika Službe za finansije Emir Dedović kazao je da je osovni problem koji je uzrokovao prolongiranje završetka radova bio nepotpisivanje ugovora od strane Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo sa izvođačem radova, a koji je obrazlagan kako nije zatvorena finansijska konstrukcija, kao preduslov za potpisivanje ugovora o izvođenju radova.

Obzirom da su sufinansijeri rekonstrukcije DZ „Novi Grad“ sa vanjskim uređenjem Zavod za zdravstveno osiguranje KS, JU Dom zdravlja KS, Ministarstvo zdravstva KS, Zavod za izgradnju KS i Općina Novi Grad, u 2018. godinu se ušlo sa planom da svaki od sufinansijera obezbijedi pripadajući dio sredstava. Ministarstvo zdravstva KS-a i Općina Novi Grad su osigurali sredstva u budžetima za 2018. godinu, međutim, problem je nastao na relaciji Zavod za izgradnju, JU Dom zdravlja KS i Zavod za zadravstveno osiguranje KS, zbog čega finansijska konstrukcija nije bila zatvorena sa 350.000 KM.

"Sva nastojanja da kantonalne institucije obezbijede neophodna sredstva kako bi se radovi priveli kraju u toku 2018. godine nisu uspjela. Uzimajući u obzir tu činjenicu, te činjenicu da dolazimo do kraja 2018. godine i do promjene strukture Vlade KS-a, općinski načelnik je predložio da se kroz rebalans budžeta osiguraju nedostajuća sredstva od 350.000 KM, kako bi se stekli uslovi da Zavod potpiše ugovor sa izvođačem radova i da se radovi završe", izjavio je Dedović. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije