Banjaluka: Metar kvadratni stana do 2.500 KM, kupaca sve manje

17.08.2013. 09:47 / Izvor: SRNA
Banjaluka: Metar kvadratni stana do 2.500 KM, kupaca sve manje

Cijene stanova u Banjaluci ove godine ne padaju, bez obzira što je potražnja mnogo manja, potvrđeno je Srni u banjalučkim agencijama za prodaju nekretnina.

Cijene stanova u Banjaluci ove godine ne padaju, bez obzira što je potražnja mnogo manja, potvrđeno je Srni u banjalučkim agencijama za prodaju nekretnina.

Projektant i menadžer prodaje u preduzeću "Aragosta invest" Zvjezdana Amidžić rekla je da su trenutne cijene najniže u posljednjih nekoliko mjeseci, ali i da je kupovna moć građana pala i više nego cijene stanova.

Prema njenim riječima, stanovi u novoj gradnji koštaju od 2.000 do 2.500 KM po metru kvadratnom, a najtraženije lokacije su Nova Varoš, lokacije uz rijeku Vrbas, kao i Starčevica u blizini fakulteta, gdje su cijene od 2.000 do 2.100 KM.

"Stanovi u staroj gradnji koštaju oko 1.400 KM po metru kvadratnom u centru grada, ali riječ je o prilično starijim zgradama, pa je neophodno renoviranje. Za takve stanove uglavnom su zainteresovani stariji kupci, dok mlađi insistiraju na novoj gradnji", tvrdi Amidžićeva.

Ona je navela da najveća potražnja vlada za stanovima od 40 ili 50 metara kvadratnih, što su obično dvosobni stanovi. Većeg interesa za kupovinu kuća među Banjalučanima nema.

Nešto drugačija slika je u Agenciji za prodaju nekretnina "Senzor", čiji vlasnik Manojlo Popović ističe da je ovog ljeta nešto veći promet i da su kupci ljudi koji rade u inostranstvu.

"Cijene stanova zavise od lokacije, spratnosti i starosti zgrade. Prosjek u starogradnji je oko 1.700 KM po metru kvadratnom, a u novogradnji od 2.000 do 2.100 KM. Kupci najviše traže stanove veličine oko 50 metara kvadratnih", naglasio je Popović.

On je rekao da se u narednim mjesecima može očekivati i blagi rast cijena stanova.

U agenciji "Nekretnine Banjaluka" rekli su Srni da je među traženijim lokacijama i novo naselje izgrađeno oko Bulevara Stepe Stepanovića.

"Ponuda stanova posljednjih mjeseci nešto je manja, ali su i kupci mnogo uzdržaniji. Pravila kod kupovine stanova i staroj i novoj granji nema, jer ako građani kupuju stan u starijoj zgradi, odmah uračunaju cijenu renoviranja", istakli su u ovoj agenciji.

U agenciji dodaju da su građani najviše zainteresovani za stanove u zgradama starim pet, šest godina, gdje ne moraju ništa renovirati, ali gdje računaju da će prodavač smanjiti cijenu, jer je ipak riječ o polovnom stanu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije