Investicije / PROJEKTI

Ni pandemija koronavirusa nije zaustavila gradnju Bloka 7

27.04.2020. 09:47 / Izvor: Avaz.ba

Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u "Elektroprivredi BiH", rekao je u razgovoru za "Dnevni avaz" da, iako je u proteklom periodu nastupilo stanje pandemije, gradnja Bloka 7 u TE Tuzla, najveća poslijeratna investicija, nije zaustavljena nijedan dan. 

Salkić je pojasnio da se radovi, uz primjenu svih propisanih mjera epidemiološke zaštite, odvijaju prema dinamičkom planu.

Sve završeno

"Nivelacija terena i ostvarivanje performansi nosivosti terena skoro je u potpunosti završeno, što predstavlja najveći i najvažniji posao u ovom dijelu realizacije projekta. Pored toga, gradnja kanala, cjevovoda i svi građevinski radovi odvijaju se prema dinamičkom planu i imaju visok stepen gotovosti", kaže Salkić.

On nam je pojasnio da će u narednim danima pristupit gradnji skoro osam kilometara duge ograde oko gradilišta, koja će, ujedno, biti i buduća ograda novog bloka. 

Kako je rekao, u posao je uveden izvođač koji će izmjestiti postojeće dalekovode TE Tuzla, čime se stvaraju pretpostavke za nesmetanu gradnju novog bloka.

Uplata avansa

"Kineski partneri trebali su preuzeti dio gradilišta u martu, ali je to zbog pojave koronavirusa prolongirano, ali se prethodno vrijeme iskoristilo za izradu baznog dizajna bloka i usaglašavanje svih tehničko-tehnoloških detalja projekta. Sada možemo reći da će se kompletno gradilište predati kineskim partnerima odmah nakon okončanja situacije sa pandemijom. Mi ćemo tokom maja izvršiti i uplatu avansa, skoro 211 miliona KM za ovaj projekt, jer su stvorene sve pretpostavke za to", kaže Salkić.

Iako je pojava Covida-19 utjecala na određene aktivnosti na projektu, u saradnji sa svim učesnicima projekta, sačuvani su rokovi realizacije projekta pa u ovom trenutku možemo reći da konačan rok završetka projekta ne bi trebao biti ugrožen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije