Investicije / PROJEKTI

Odobreno zaduženje od 10 miliona KM: Grad Sarajevo pokreće investicioni ciklus

25.06.2020. 08:46 / Izvor: Akta.ba

Gradsko vijeće je na jučerašnjoj sjednici dalo saglasnost za kreditno zaduženje Grada Sarajeva u iznosu od 10 miliona KM.

Time je Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom dobila podršku vijećnika da pokrene aktivnosti oko dobivanja kredita kod Razvojne banke FBiH, koji će isključivo biti namijenjen za realizaciju infrastrukturnih gradskih projekata.

"Svi projekti u koje će biti uloženo ostaju trajna vrijednost ovog grada i njegovih građana. Sarajevo je postao prepoznatljiv, dinamičan, funkcionalan evropski grad. Ali i grad velikih potencijala i otvorenih mogućnosti, koje trebamo iskoristiti za njegov daljnji razvoj i napredak", kazao je Skaka.

Dodaje da je Budžet Grada Sarajeva za 2020. godinu u mnogome razvojni. Međutim, zbog ekonomske krize uzrokovane pojavom pandemije COVID-19, došlo je do pada prihoda u Budžet Grada Sarajeva za otprilike tri miliona KM, zbog čega je umnogome otežana daljna realizacija projekata.

"Aktuelna gradska administracija je tokom svog mandata pokrenula i realizirala desetine vrlo konkretnih značajnih projekata. Ovim namjeravamo zaokružiti investicioni ciklus", istakao je Skaka.

Gradonačelnik je zahvalio gradskim vijećnicima na podršci, ukazujući da su ovim stavom pokazali da će Gradsko vijeće i Gradska uprava nastaviti da sarađuju, kao što su to uspješno činili više od tri godine, na projektima koji će unaprijediti grad i koristiti građanima.

Uz gradnju objekta Vidikovac sa vanjskim uređenjem, kreditnim sredstvima će se finansirati rekonstrukcija i rehabilitacija zgrade željezničke stanice Bistrik, rekonstrukcija "Muzeja Vijećnice", idejni projekat uređenja platoa Kasarne Jajce, rekonstrukciju objekta Vječna vatra.

Sredstva će biti bila utrošena i u izgradnju gradske biciklističke infrastrukture, sanaciju zacjevljenog dijela Bistričkog i Ramića potoka, projekat objekta ugostiteljskog turističkog sadržaja i vanjskog uređenja na lokaciji Čolina kapa, iluminaciju objekata u Gradu Sarajevu, projekat izrade kanalizacionog sistema za potrebe gornje stanice Trebevićke žičare, pjeskarenje kamenih zidova korita Miljacke, projekat sanacije tunela Ciglane, rekonstrukciju parka "FIS", projekat zatvaranja terase bazena Otoka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije