Općina Novi Grad pronašla način za brzu i efikasnu sanaciju oštećenja na cestama

04.07.2019. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad pronašla način za brzu i efikasnu sanaciju oštećenja na cestama

Prošle godine je iz budžeta Općine za nabavku mehanizacije izdvojeno oko 300.000 KM, a u ovoj godini 160.000 KM za repromaterijal i izvođenje radova.

Općina Novi Grad Sarajevo pronašla je način za brzo i efikasno rješavanje dugogodišnjeg problema sanacije oštećenja na lokalnim cestama na svom području, te poslove obavljat će Javno preduzeće "Lokom". Time se rješava naizgled banalan, ali za lokalnu zajednicu i njene građane vrlo značajan problem, jer se na sanaciju oštećenja do sada moralo čekati mjesecima, a nekada i po godinu, a Općina nije mogla uticati na dinamiku radova firmi koje su dobijale ove poslove.

Radove koji se izvode u Brezanskoj ulici, jednoj od najdužih ulica u naselju Briješće juečr je obišao općinski načelnik Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima firme „Lokom“ i nadzora.

"Nažalost u proteklim godinama nismo mogli naći adekvatnog izvođača radova za obavljanje ovih poslova, jer firme koje su procedurom javnih nabavki dobijale poslove popravke i sanacije cesta, to nisu radile kvalitetno ni brzo. Zbog toga smo bili prinuđeni da tražimo vlastito rješenje, a to je da naša firma „Lokom“ krene sa djelatnošću sanacije rupa na lokalnim cestama. Bit će potrebno vremena da se saniraju sve postojeće udarne rupe na novogradskim saobraćajnicama, ali je sigurno da mi u Novom Gradu više nećemo imati problem nesaniranih rupa na cestama koji smo imali ranije", kazao je načelnik Efendić.

Obzirom da je puno oštećenja na cestama kojima svakodnevno saobraća hiljade i hiljade automobila, ovo je dobar način da se putem preduzeća „Lokom“ koje već obavlja jedan dio poslova iz lokalne nadležnosti, vrše i ovi poslovi. Iako je potrebno određeno vrijeme da se sve rupe na cestama saniraju ekipe „Lokoma“ nastojat će da do kraja građevinske sezone saniraju što više oštećenja tako da će građani vrlo brzo osjetiti benefit rješevanja ovog problema na ovakav način.

Prošle godine je iz budžeta Općine za nabavku mehanizacije izdvojeno oko 300.000 KM, a u ovoj godini 160.000 KM za repromaterijal i izvođenje radova.

"Mislim da smo prva Općina koja je na ovakav način postupila u rješavanju problema sanacije rupa na lokanim cestama. Da su stvari bolje organizovane u našem kantonu, gradu i državi, ovo bi bio posao koji bi radilo komunalno preduzeće „Rad“ za sve općine“, rekao je načelnik Efendić.

Građani će putem mjesnih zajednica moći pijaviti oštećenja na cesti, a nadležna općinska služba spisak prioriteta dostavljat će firmi „Lokom“, na ovakav način radit će se puno brže nego što je to bilo do sada.

Ramiz Duraković, direktor JP „Lokom“ istakao je da su u proteklom periodu sanirali oštećenja u ulicama Milana Preloga, Numan-paše Ćuprilića, Zaima Imamovića, Viteška, Briješće Brdo, a trenutno se radovi izvode u Brezanskoj ulici.

"U narednom periodu predstoji izvođenje radova u ostalim novogradskim ulicama. Do kraja građevinske sezone planiramo sanirati sva veća oštećenja na lokalnim cestama", rekao je Duraković.

Na sličan način Općina je riješila i problem sanacije slivničkih rešetki. Osim što preduzeće „Lokom“ vrši vlastitu proizvodnju rešetki i šahtova, ugradnjom rešetki na način da se vrši njihovo zavarivanje riješen je problem i njihove krađe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije