Općina Stari Grad započinje veliki infrastrukturni projekat na Mahmutovcu

13.06.2020. 11:26 / Izvor: Akta.ba

Rok za izvođenje radova je 80 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Vrijednost radova je oko 747.000 KM.

U Općini Stari Grad počinje još jedan veliki infrastrukturni projekat, a riječ je o rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima ulica Begovac, Paje i Paje sokak, koje se nalaze na Mahmutovcu.

Projekat uključuje i asfaltiranje ovih ulica u dijelu u kojem će se raditi komunalna infrastruktura, a radovi će koštati oko 750.000 KM.

Za stanovnike ovih ulica to će značiti kraj problemima sa lošim podzemnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim cijevima i ispucalim asfaltom, a samim tim i stvaranje boljih uslova za život.

Već je provedena procedura i izabran izvođač radova, te potpisan ugovor, a mašine bi na terenu trebale biti sredinom ovog mjeseca.

"I u ovoj godini fokus našeg djelovanja je na infrastrukturi, a da bismo određene ulice adekvatno sanirali potrebno je prethodno zamijeniti vodovodnu i kanalizacionu mrežu i to je ono što mi kontinuirano radimo kako bi građani imali kvalitetne uslove za život", riječi su općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Radit će se zamjena 300 metara tehnički neispravnih cijevi

Po informacijama Službe za investicije i komunalne poslove koja je zadužena za ovaj projekat, na ovom području radovi će biti izuzetno zahtjevni jer će se izvoditi u vrlo uskim i strmim ulicama.

Projekat obuhvata zamjenu 300 metara tehnički neispravnih cijevi vodovodne, kišne i fekalne kanalizacije. Bit će položeno 300 metara fekalnog i isto toliko kišnog kanala.

Izgradit će se ukupno 36 novih šahtova, te rekonstruisati 32 postojeća individualna priključka.

Što se tiče vodovodne mreže, bit će zamijenjene stare cijevi u dužini od 300 metara (profila ø 200 mm i 114 m profila ø 100 mm). Pored toga, rekonstruisat će se i 34 individualna priključka za vodovodnu mrežu.

 

 

Projekat vrijedan 747.000 KM

Nakon radova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži, planirano je asfaltiranje u cijeloj širini ulice.

Rok za izvođenje radova je 80 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Vrijednost radova je oko 747.000 KM.

Sredstva za radove osigurana su iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo u iznosu od oko 417.000 KM i budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu na osnovu sporazuma sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture KS o sufinansiranju ovog projekta sa 330.000 KM od namjenskih sredstava – vodne naknade na području općine Stari Grad.

Prvi korak u projektu bit će postavljanje privremenog voda kojim će se domaćinstva u ovoj ulici snabdijevati vodom tokom rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže.

Radove će izvodi firma Mibral iz Sarajeva.

Ovim radovima prethodila je prošlogodišnja rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Kurtin sokak, za što je izdvojeno 415.000 KM.

Prije toga, urađena je rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u ulicama Bistrik potok i Pastrma 2018. godine, a sve ove ulice nalaze se jedna u blizini druge i na prostoru mjesnih zajednica Mahmutovac, Bistrik i Toka-Džeka.

Samo prošle godine izdvojeno je više od 1,3 miliona KM za projekte rekonstrukcije kanalizacione mreže u nekoliko mjesnih zajednica u Starom Gradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije