Investicije / NEKRETNINE

Opština Stari grad i Gazi Husrev-begov vakuf: Pripreme za izgradnju garaže

30.06.2009. 10:58 / Izvor: Nezavisne novine

Izgradnja garaže na tri etaže nedaleko od zgrade opštine Stari grad trebalo bi da počne tokom jeseni, što će doprinijeti ublažavanje nedostatka mjesta za parkiranje automobila u ovom dijelu grada. Projekat će realizovati opština Stari grad i Gazi Husrev-begov vakuf, koji je već potpisao ugovor s investitorom firmom "Sunce".

"Na zemlji gdje će graditi garažu su dvije zgrade. Jedna je srušena, a druga je u ruševnom stanju. U obje zgrade živjeli su nosioci stanarskih prava. Jedan dio zemljišta je u vlasništvu općine Stari grad, a drugim gazduje Gazi Husrev-begov vakuf", objasnio je Esad Hrvačić, advokat Gazi Husrev-begova vakufa.

Prema njegovim riječima, u toku je priprema urbanističke i građevinske dozvole za izgradnju ovog parkirališta.

"Dogovorili smo s općinom da nađemo zajedničkog investitora za izgradnju parkinga. Investitor će svojim sredstvima izgraditi parking. On će određeni period, shodno visini investicije, biti oslobođen zakupa. Nakon roka od 15 godina investitor, ukoliko bude zainteresovan, može koristiti parking s tim da plaća punu tržišnu zakupninu", istakao je Hrvačić.

Tarik Poturović, pomoćnik načelnika za investicije u općini Stari grad, kazao je da će parkiralište biti na tri etaže.

Osim urbanističke i građevinske dokumentacije, čekaju se i dozvole Zavoda za planiranje i Ministarstva prometa i komunikacija KS.

"Lokacija je malo nezgodna, jer se na parking ulazi s dvije glavne prometne ulice, iz Obale Kulina bana i Zelenih beretki. Moramo pronaći najbolje rješenje da ne bi parking prouzrokovao zakrčenje saobraćaja kao što se to često dešava kod Narodnog pozorišta", napomenuo je Poturović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije