Počela izgradnja graničnog prelaza u Bratuncu​ vrijednog 14,5 miliona KM

11.04.2020. 09:31 / Izvor: Akta.ba
Počela izgradnja graničnog prelaza u Bratuncu​ vrijednog 14,5 miliona KM

Uvođenjem izvođača u radove, juče je ozvaničen početak izgradnje graničnog prelaza na lokaciji novoizgrađenog mosta na Drini "Bratoljub".

Uvođenjem izvođača u radove, juče je ozvaničen početak izgradnje graničnog prelaza na lokaciji novoizgrađenog mosta na Drini "Bratoljub", koji povezuje opštine Bratunac u Republici Srpskoj i  Ljuboviju u Srbiji. Vrijednost ovog projekta je oko 14,5 miliona maraka a rok za završetak radova je 350 dana.

"Ovo je projekat od istorijskog značaja za  Bratunac i susjedne opštine u Srpskoj, kao i Ljuboviju i susjedne opštine u Srbiji. Most „Bratoljub“ biće jedna od najvažnijih komunikacija, jer se radi o međunarodnom graničnom prelazu prve kategorije", rekao je načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović koji je sa direktorom firme „Enikon-Gradnja“ Miroslavom Lazarevićem juče ozvaničio početak radova na izgradnji graničnog prelaza.

Opština Bratunac planira izgradnju bescarinske zone, za koju je urađena projektna dokumentacija  i u postupku je kupovina zemljišta. 

„Nadamo se da će se to kompletirati i da će doprinijeti razvoju ne samo Bratunca, nego cijele regije. Investitori su zainteresovani za izgradnju privrednih objekata na području naše opštine“, rekao je Mlađenović.

On je istakao da bi bescarinska zona u Bratuncu bila  prva u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH postoje četiri.

"Nedavno smo posjetili Pirot u Srbiji, gdje se nalazi najbolja bescarinska zona u Evropi. Prošle godine imala je promet oko milijardu evra", naveo je Mlađenović i dodao da je u planu bratimljenje sa  tom srbijanskom opštinom, čije rukovodstvo želi da pomogne Bratuncu da realizuje ideju bescarinske zone na svom području.

Direktor firme „Enikon-Gradnja“ Mirosla Lazarević najavio je da će radovi na izgradnji graničnog prelaza biti završeni do proljeća naredne godine. 

"Čitav kompleks se nalazi na površini 30.000 metara kvadratnih i imaće objekte za smještaj carinskih i policijskih službi BiH i Srbije, inspekcijske organe i sve ostale propratne sadržaje", rekao je Lazarević.

Prema njegovim riječima trenutno se obavljaju zemljani radovi i nasipanje platoa, nakon čega će početi građevinski radovi.

Most „Bratoljub“ izgradila je Vlada Srbije prije više od tri godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije