Počeo projekat rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže u Čekaluši

10.08.2021. 16:09 / Izvor: Akta.ba
Počeo projekat rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže u Čekaluši

Tokom protekle sedmice radnici Kantonalnog javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" su započeli sa radovima na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u dijelu ulice Čekaluša.

Tokom protekle sedmice radnici Kantonalnog javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" su započeli sa radovima na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u dijelu ulice Čekaluša između brojeva 74 i 78 (Mjesna zajednica "Mejtaš-Bjelave").

Projekat finansira Općina Centar koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila iznos od 166.634 KM, od čega je za kanalizaciju odvojen iznos od 114.673 KM, dok je za novu vodovodnu mrežu izdvojeno 51.961 KM. Projekat rekonstrukcije mreže na ovom dijelu Čekaluše je uradilo preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, koji su također zaduženi i za nadzor projekta.

Tokom realizacije ovog projekta biće zamijenjene stare dotrajale instalacije vodovoda i kanalizacije na dionici od 120 metara. U pripremnim radovima biće uklonjen asfalt i podloga te obilježavanje instalacija drugih komunalnih preduzeća. Nakon ovoga slijede zemljani radovi mašinskog i ručnog iskopa duž planirane trase, kao i betonski radovi. U okviru montažnih radova planirano je postavljanje i priključenje nove vodovodne mreže do šahtova gdje će, između ostalog, biti postavljene nove vodomjerne garniture.

Na kraju navedenih radova je planirano testiranje nove vodovodne i kanalizacione mreže te ispiranje i dezinfekcija vodovodnog cjevovoda. Prije puštanja u sistem biće uzeti uzorci vode te urađen atest o kvaliteti vode za piće. Nakon polaganja cijevi planirana je izrada elaborata sa geodetskim snimkom novih instalacija sa upisom u katastar podzemnih instalacija. Po okončanju projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Čekaluši planirano je asfaltiranje ovog dijela Ulice Čekaluša, za šta općinska Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje provodi proceduru odabira izvođača kako bi radovi na asfaltiranju krenuli u što skorijem vremenskom roku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije