Investicije / NEKRETNINE

Predloženi uslovi za zakup trebevićkog Vidikovca, javni oglas najkasnije početkom augusta

29.06.2021. 09:19 / Izvor: Akta.ba

Na osnovu člana 26. Statuta Grada Sarajeva i Zakona preuzimanju, izmjenama i dopunama zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je u junu Prijedlog Odluke o uslovima i načinu korištenja i zakupa poslovno ugostiteljskog objekta "Vidikovac".

Ovom Odlukom se propisuju uslovi i način korištenja objekta i procedura davanja u zakup poslovno ugostiteljskog objekta "Vidikovac".

Kako se navodiGradska uprava Grada Sarajeva će obezbijediti održavanje objekta Vidikovac putem nadležnih službi i preduzeća u vlasništvu Grada Sarajeva o čemu će donijeti opće akte gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva utvrđuje princip da se objektom Vidikovac raspolaže prema zaključcima i smjernicama iz Studije o opravdanosti izgradnje, održavanja i upravljanja multinamjenskim objektom „Vidikovac" na planini Trebević koju je za potrebe Grada Sarajeva napisao Ekonomski institut Univerziteta u Sarajevu.

Data je saglasnost gradonačelnici Grada Sarajeva da objavi javni oglas i provede proceduru i pripremi ugovor za davanje u zakup objekta Vidikovac, te da općim aktom definiše proceduru objave javnog oglasa, provođenja javnog oglasa, uslove javnog oglasa, izbor najpovoljnije ponude, zaključenje Ugovora o zakupu objekta Vidikovac i sve druge aktivnosti potrebne za realizaciju ove Odluke.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva mora dati saglasnost na potpisivanje Ugovora o zakupu objekta Vidikovac nakon što gradonačelnica informiše Gradsko vijeće o izvršenoj proceduri javnog oglasa i izbora najpovoljnije ponude.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva obavezuje gradonačelnicu da prilikom javnog oglasa objavi međunarodni javni oglas, te je utvrdilo da početna minimalna cijena zakupa na javnom oglasu iznosi 35.581,48 KM.

Utvrđen je uslov javnog oglasa da ponuđači moraju uplatiti avansni polog u iznos od 426.977,76 KM na račun Grada Sarajeva u vrijednosti 12 mjeseci minimalne cijene zakupa koji će biti vraćen onim ponuđačima koji ne budu izabrani kao najpovoljniji ponuđači.

Rok za prijavljivanje na javni oglas ne može biti kraći od 15 dana.

Ugovor o zakupu se zaključuje na period od 12 mjeseci, zakupac ima pravo da zahtjeva produženje ugovora sve dok redovno izmiruje zakupninu za objekat Vidikovac. Gradonačelnica je obavezna potpisati produženje Ugovora o zakupu ukoliko zakupoprimac ispunjava sve obaveze propisane zakonom, odlukama i Ugovorom o zakupu.

Ostale uslove javnog oglasa će propisati gradonačelnica u skladu sa zakonima i ovom Odlukom.

Odnosi između zakupodavca i zakupoprimca su definisani zakonom, ovom Odlukom i Ugovorom o zakupu koji će dobiti saglasnost Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Zakup od objekta Vidikovac će biti prihod u Budžetu Grada Sarajeva.

Grad Sarajevo će u budžetu planirati subvencije javnim preduzećima koja budu radila na održavanju objekta Vidikovac u skladu sa ovom Odlukom.

RAZLOZI ZA DONOŠENJE

"Nakon izgradnje objekta Vidikovac i podnošenja zahtjeva za upotrebnu dozvolu za ovaj objekat, vrijeme je da se pokrenu aktivnosti na održavanju i upravljanju ovim objektom nakon što isti dobije upotrebnu dozvolu", navodi se u odluci.

U skladu sa Studijom o opravdanosti izgradnje, održavanja i upravljanja multinamjenskim objektom „Vidikovac" na planini Trebević, preporučeno je da se javni oglas objavi u augustu 2020. godine.

Istom Studijom preporučeni poslovni model projekta je da se objekat od strane Grada Sarajeva završi do visokog rau-bau sistema gradnje te da se iznajmi trećoj strani da objekat u potpunosti završi, shodno vlastitoj viziji rada objekta te da organizuje njegov operativni rad.

Preporučeni modalitet naplate iznajmljivanja objekta jeste putem kombinovanog pristupa na način da se tokom 2021. godine naplata kirije vrši u iznosu od 15% od ukupno ostvarenog ukupnog prihoda, dok bi se od početka 2022. godine kirija naplaćivala u fiksnom mjesečnom iznosu od 35.581,48 KM.

Poželjno je raspisivanje međunarodnog javnog poziva za izbor najmoprimca objekta koji bi trebao biti raspisan najkasnije do početka augusta 2020. godine.

Projicirani period povrata uloženih sredstava od strane investitora Grada Sarajeva je 15 godina, odnosno neto profit iznosi 6,67% godišnje u odnosu na uložena sredstva.

PODIJELI:

TAGOVI:

Vidikovac

Trebević

Grad Sarajevo

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije